Smart City

Începe construcția primului stadion cu consum de energie zero din România

1
min
7/5/2024

Noua arenă, situată în Pitești, va fi dotată cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură de ultimă generație

În vara aceasta, la Pitești vor începe lucrările pentru primul stadion din România cu consum de energie zero în timpul meciurilor. Noua arenă va fi dotată cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură de ultimă generație, făcând-o una dintre cele mai moderne din țară. Stadionul „Nicolae Dobrin” va putea găzdui și meciuri din cupele europene și va fi construit pe locul fostului stadion cu același nume, demolat la începutul anului.

Guvernul a aprobat la începutul săptămânii un memorandum care dă undă verde începerii construcției noii arene. Primarul orașului, Cristian Gentea, a subliniat importanța proiectului, nu doar pentru sport, ci și pentru economia locală. Investiția, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, este cel mai mare proiect finanțat cu fonduri nerambursabile în Pitești.

„Proiectul viitorului stadion este unul extrem de important, inclusiv pentru economia Piteștiului. Este cel mai mare proiect ce se va realiza în Pitești cu fonduri nerambursabile, aproape 100 de milioane de euro. Avem cofinanțare foarte mică, de 1,7%. Nu a fost deloc ușor, dar am reușit și sunt foarte fericit. După aprobarea memorandumului vom semna în perioada următoare contractul cu firma ce a câștigat licitația. În vara acestui an vor începe lucrările efective la viitorul stadion, termenul de execuție fiind de maximum 26 de luni”, a declarat edilul pentru Adevărul.

Lucrările pentru noul stadion din Pitești, cu consum de energie zero în zilele de meci, vor începe în vara aceastui an. Termenul de execuție este de cel mult 26 de luni, ceea ce înseamnă că arena va fi gata până în toamna anului 2026. Stadionul va purta numele „Nicolae Dobrin” și va fi un complex sportiv modern.

Noul stadion va avea o capacitate de 15.200 de locuri, dintre care 255 vor fi dedicate persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora. De asemenea, 232 de locuri vor fi rezervate jurnaliștilor. Arena va fi certificată UEFA 4, ceea ce o face potrivită pentru a găzdui meciuri la cel mai înalt nivel, inclusiv partide de Liga Campionilor sau Europa League.

Toate tribunele stadionului vor fi acoperite, iar parcarea va oferi aproximativ 500 de locuri, dintre care 20 vor fi destinate exclusiv mașinilor electrice.

Noul complex sportiv va beneficia de sute de panouri fotovoltaice și de pompe de căldură de ultimă generație cu propan, asigurând ca aproape o treime din energia necesară funcționării să fie obținută din surse regenerabile. Acest sistem va contribui la costuri reduse de întreținere și va permite stadionului să aibă un consum de energie zero în zilele de meci.