Crescătorii norvegieni de somon se confruntă cu provocările unei ierni neobișnuit de aspre și ale fenomenului climatic El Nino, care au dus la o mortalitate record a peștilor, precum și cu îngrijorări legate de previziunile pe termen lung în perspectiva unei veri mai calde, arată Reuters.
El Nino – un model climatic care crește temperaturile pe întreaga planetă – urmat de ape mai reci și de un record al atacurilor de meduze din ultimii 20 de ani au dus mortalitatea piscicolă la un nivel record de 16,7% până acum în acest an, a declarat Institutul veterinar norvegian.
Industria de creștere a somonului din Norvegia se confruntă cu efecte climatice dure
„Această iarnă a fost ceva apropiat de o furtună perfectă pentru industrie în ceea ce privește condițiile dificile de creștere”, a declarat analistul Carnegie Philip Scrase.
Norvegia, cel mai mare producător de somon de Atlantic de crescătorie, care reprezintă 50% din piața mondială, speră la o vară curată după o primă jumătate a anului dificilă, scrie Reuters.
Însă temperaturile ridicate record și apele mai calde sporesc amenințarea păduchilor de mare pentru crescătorii de somon.
„Tratarea păduchilor de mare (vaccinurile) stresează adesea peștele, reprezentând o amenințare la adresa bunăstării sale și a rezistenței sale la alte boli”, a declarat analistul DNB Alexander Aukner.
Pentru a proteja peștii, companii precum Leroy Seafood testează cuști speciale subacvatice la mare adâncime pentru a ține păduchii la distanță.
De asemenea, fermierii țin somonii tineri mai mult timp în instalații terestre pentru a-i proteja de condițiile climatice dure, deși acest lucru nu a îmbunătățit ratele de mortalitate.
Unele instalații funcționează la temperaturi prea ridicate, ceea ce face ca peștii să își depășească organele și să moară atunci când intră în apa de mare, au declarat Christian Olsen Nordby și Kristoffer Haugland de la Arctic Securities.
INTERDICȚIE DE EXPORT, BLOCAJ ÎN PROCESARE
Exporturile de somon reprezintă aproximativ 2% din PIB-ul anual al Norvegiei, cu 1,2 milioane de tone de somon evaluate la 11,2 miliarde de dolari exportate anul trecut, a declarat Norwegian Seafood Council, deschide un nou tab.
Pentru a proteja reputația industriei, Norvegia a interzis, deschide o filă nouă exportul de pește rănit, clasificat drept somon de calitate inferioară.
Acest lucru îi obligă pe fermieri să sporească procesarea internă a somonului de calitate inferioară în produse premium, cum ar fi fileuri sau produse afumate, pe care le pot vinde legal în străinătate.
Înainte de interdicție, peștele neprocesat ocolea barierele tarifare pentru a ajunge pe piețele europene, dar acum fermierii trebuie să vândă surplusul de pește rănit la un preț redus către procesatori terți, a declarat Scrase.
Cei care dispun de capacități de filetare, precum SalMar se confruntă între timp cu ineficiențe în instalațiile lor din cauza lipsei lucrătorilor necesari pentru a gestiona volumele mai mari.
Pentru a rezolva această problemă, cel mai mare producător mondial, Mowi și rivalul mai mic, Grieg Seafood își modernizează instalațiile de prelucrare.
Cu toate acestea, Scrase a remarcat că prețurile spot ale somonului au scăzut, deoarece disponibilitatea somonului premium atenuează constrângerile de aprovizionare.
SUFICIENT PENTRU O REDUCERE A ORIENTĂRILOR
În ciuda eforturilor fermierilor, analiștii se îndoiesc de capacitatea industriei de a menține volumele de recoltă.
SalMar și-a redus estimările privind volumul pentru 2024 la începutul acestui an, în timp ce alți actori importanți au menținut proiecțiile neschimbate.
Kontali, un furnizor de date în domeniul acvaculturii, și-a revizuit estimarea de creștere a volumului pentru 2024 pentru Norvegia și piața globală la doar 1%, reflectând scăderea biomasei marine.
Aukner și Scrase se așteaptă ca mulți fermieri să se lupte pentru a-și atinge obiectivele de volum în acest an, deși vara este crucială pentru determinarea volumelor pentru întregul an.
„Nu am văzut încă o reducere semnificativă a volumelor recoltate, dar „amortizorul” din orientările privind volumul a fost cu siguranță consumat și redus”, au declarat Nordby și Haugland.
sursa foto: Dyrevernalliansen