Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și ținta intermediară pentru 2040, Europa trebuie să își multiplice producția de energie electrică și să crească investițiile industriale de șase ori față de deceniul trecut. Aceste cerințe apar într-o perioadă de recesiune economică severă, în care marile companii și IMM-urile se confruntă cu scăderea cererii, creșterea costurilor de producție și relocarea investițiilor în alte regiuni, conform jurnaldesustenabilitate.ro.
În timp ce economia americană beneficiază de sprijinul financiar al Actului de Reducere a Inflației (IRA) și China își mărește exporturile către Europa, presiunea asupra industriei europene se intensifică. Companiile europene se confruntă cu închiderea fabricilor, oprirea producției și concedieri masive. Europa are nevoie urgentă de un model de afaceri viabil.
Autonomie Strategică Deschisă
Prin urmare, o Autonomie Strategică Deschisă este esențială pentru o Uniune Europeană competitivă și rezilientă. Aceasta se poate realiza doar dacă industriile de bază și cele energointensive rămân și investesc în Europa. Fără o politică industrială clară, Europa riscă să devină dependentă de bunuri și produse chimice de bază din import.
„Planul de decarbonizare al UE, disproporționat față de emisiile reale ale blocului european la nivel mondial, este în impas. Industria europeană mare consumatoare de energie, precum metalurgia, chimia, cimentul și hârtia, funcționează la jumătate din capacitate din cauza costurilor de energie de trei ori mai mari decât în SUA, Arabia sau China. Dacă aceste industrii de bază se vor închide în următorii trei ani din cauza unor politici energetice nerealiste, produsele fabricate în Europa vor deveni prea scumpe, iar populația va alege produsele mai ieftine din import”, a declarat Ștefan Vuza, Președintele Consiliului de Administrație Chimcomplex, la Summitul Industriei Europene de la Anvers.
Evenimentul a reunit 73 de lideri din 20 de sectoare industriale, care au semnat Declarația de la Anvers în fața prim-ministrului belgian Alexander De Croo și a președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Declarația propune 10 acțiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană pentru 2024-2029. Se solicită transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon printr-un parteneriat strategic și infrastructură robustă, precum și sprijin mai puternic pentru proiectele UE. Printre semnatari se numără lideri din sectoare precum chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol și gaze, ciment și îngrășăminte.
Cele 10 acțiuni propuse includ:
Plasarea Pactului Industrial în centrul noii Agende Strategice Europene și stabilirea unui plan de acțiune pentru a crește competitivitatea și a crea un mediu de afaceri solid.
Introducerea unui Fond pentru Implementarea Tehnologiilor Curate pentru Industriile Energo-intensive, coordonat cu un cadru simplificat pentru ajutoarele de stat.
Transformarea Europei într-un furnizor de energie competitiv la nivel global, prioritizând proiecte de energie regenerabilă și nucleară cu emisii reduse de carbon.
Direcționarea fondurilor din PNRR și Fondurile Structurale către infrastructură energetică, digitală și de reciclare.
Extinderea mineritului intern și a capacității de reciclare pentru materiile prime esențiale și parteneriate globale.
Stimularea cererii pentru produse net zero și circulare, oferind consumatorilor posibilitatea de a alege produse bazate pe amprente transparente de carbon.
Crearea unei piețe unice pentru deșeuri și materiale reciclate și o piață energetică europeană.
Promovarea inovației tehnologice și colaborative.
Crearea de stimulente pentru investițiile în tehnologii curate.
Numirea unui responsabil pentru implementarea Pactului Industrial European și asigurarea alinierii cu agenda viitoarei Comisii Europene.
Pentru revitalizarea industriei
Declarația de la Anvers reprezintă un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene și consolidarea competitivității și rezilienței acesteia în fața schimbărilor geopolitice. Avertismentele industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de China și SUA vin în contextul finalizării reglementărilor climatice ale UE pentru toate sectoarele economice.
Criza energetică din Europa și subvențiile acordate companiilor din SUA și China pun sub semnul întrebării viitorul industriei europene, vitală pentru relansarea economică a continentului. Scăderea producției industriei chimice europene, în contrast cu creșterea producției chimice din China, care exportă masiv către Europa, amplifică îngrijorările la nivel european.