Adunarea regională a Insulelor Azore din Portugalia a aprobat crearea celei mai mari zone marine protejate din Atlanticul de Nord pentru a atinge obiectivele internaționale de conservare cu mult înainte de termen, arată Reuters.
Aprobarea de joi târziu plasează arhipelagul în fruntea conservării globale a oceanelor care vizează atingerea obiectivelor stabilite de Organizația Națiunilor Unite de a proteja 30% din pământul și marea Pământului până în 2030, în cadrul unui pact global adoptat anul trecut, scrie Reuters.
Cea mai mare zonă marină protejată din Atlanticul de Nord în Insulele Azore
Rețeaua va cuprinde aproape 300 000 de kilometri pătrați (115 830 de mile pătrate) și asigură conservarea lanțurilor muntoase subacvatice și a ecosistemelor marine vulnerabile, inclusiv a coralilor de adâncime, a hornurilor hidrotermale și a speciilor marine.
„Am acționat în avans față de obiectivele internaționale de conservare pentru 2030 prin crearea celui mai mare parc marin din Atlanticul de Nord, cu zone complet protejate și zone foarte protejate”, a declarat vineri pentru Reuters Bernardo Brito e Abreu, consilier al guvernului din Azore pe probleme maritime.
El a explicat că jumătate din rețea va fi desemnată ca zonă complet protejată, ceea ce înseamnă că activitățile de pescuit nu sunt permise. În cealaltă jumătate, desemnată ca zonă foarte protejată, va fi permis doar pescuitul foarte selectiv.
Arhipelagul de nouă insule este o regiune autonomă situată la aproximativ 1 500 km vest de Portugalia continentală și adăpostește o biodiversitate marină unică.
Șeful guvernului din Azore, Jose Manuel Bolieiro, a declarat că regiunea dă un exemplu la nivel național, european și internațional în ceea ce privește gestionarea și protecția apelor sale și „aduce o contribuție semnificativă la îndeplinirea de către Portugalia a obiectivelor internaționale pentru acest deceniu”.