-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Fumatul interzis la Cluj

Cluj-Napoca ar putea deveni primul oraș din România cu interdicții extinse privind fumatul în spațiile publice

13 ianuarie 2025, 11:02

fructe de mare

Fructele de mare conțin cantități mari de microplastice, relevă un nou studiu

13 ianuarie 2025, 10:02

Deșeuri textile pentru reciclare

Prima localitate în care a început colectarea deșeurilor textile. Containerele sunt păzite de Poliția Locală

13 ianuarie 2025, 08:30

Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani

13 ianuarie 2025, 07:30

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

#GreenTALKS, Interviu cu Alexandra Petcu, coordonator Laborator Digital Verde UVT: „Tehnologia este un mijloc, nu un scop, pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile” VIDEO

13 decembrie 2024, 17:42

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Inteligența artificială: o nouă armă în lupta împotriva bolilor diareice generate de schimbările climatice

Scris de: Birca Ana | 29 octombrie 2024, 16:06

Environmental Research Letters

Un nou studiu publicat pe 22 octombrie 2024 în Environmental Research Letters oferă o modalitate de a prezice riscul focarelor de boli diareice cauzate de vremea extremă legată de schimbările climatice. Cercetarea, condusă de Amir Sapkota, profesor la Universitatea din Maryland’s School of Public Health, utilizează inteligența artificială (AI) pentru a oferi avertizări timpurii sistemelor de sănătate publică, permițându-le să se pregătească mai eficient pentru a salva vieți.

Fenomenul este deosebit de periculos în țările cu resurse limitate, unde boala diareică este a treia cauză de deces în rândul copiilor mici. Conform studiului, vremea extremă, precum inundațiile și seceta, creează condiții propice pentru apariția unor astfel de boli în comunitățile vulnerabile, notează phys.org.

„Creșterile fenomenelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice vor continua doar în viitorul apropiat. Trebuie să ne adaptăm ca societate”, a subliniat Sapkota, menționând importanța acestor sisteme de avertizare timpurie pentru a proteja comunitățile de riscurile pentru sănătate cauzate de schimbările climatice.

Cercetătorii au analizat date climatice și epidemiologice din Nepal, Taiwan și Vietnam, colectate între 2000 și 2019, și au dezvoltat un model AI capabil să prezică focarele de boli diareice cu săptămâni sau luni în avans. Acest timp permite sistemelor de sănătate să se pregătească adecvat pentru a face față valului de îmbolnăviri.

„Cunoașterea sarcinii bolii așteptate cu săptămâni sau luni înainte le oferă practicienilor din sănătate publică un timp crucial pentru a se pregăti”, a explicat Sapkota.

Deși studiul s-a concentrat pe Nepal, Vietnam și Taiwan, Raul Curz-Cano, profesor asociat la Indiana University School of Public Health din Bloomington, afirmă că rezultatele sunt aplicabile și altor zone fără acces la apă potabilă și sisteme de canalizare eficiente.

Echipa internațională, formată din experți în științe atmosferice, sănătatea comunității și ingineria resurselor de apă, include cercetători de la instituții de renume din SUA, Nepal, Vietnam, Suedia și Taiwan. Sapkota și echipa sa speră că aceste descoperiri vor contribui la dezvoltarea de sisteme de avertizare timpurie din ce în ce mai precise, ajutând sistemele de sănătate să pregătească mai bine comunitățile în fața unui risc crescut de focare de diaree.