Un nou studiu publicat pe 22 octombrie 2024 în Environmental Research Letters oferă o modalitate de a prezice riscul focarelor de boli diareice cauzate de vremea extremă legată de schimbările climatice. Cercetarea, condusă de Amir Sapkota, profesor la Universitatea din Maryland’s School of Public Health, utilizează inteligența artificială (AI) pentru a oferi avertizări timpurii sistemelor de sănătate publică, permițându-le să se pregătească mai eficient pentru a salva vieți.
Fenomenul este deosebit de periculos în țările cu resurse limitate, unde boala diareică este a treia cauză de deces în rândul copiilor mici. Conform studiului, vremea extremă, precum inundațiile și seceta, creează condiții propice pentru apariția unor astfel de boli în comunitățile vulnerabile, notează phys.org.
„Creșterile fenomenelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice vor continua doar în viitorul apropiat. Trebuie să ne adaptăm ca societate”, a subliniat Sapkota, menționând importanța acestor sisteme de avertizare timpurie pentru a proteja comunitățile de riscurile pentru sănătate cauzate de schimbările climatice.
Cercetătorii au analizat date climatice și epidemiologice din Nepal, Taiwan și Vietnam, colectate între 2000 și 2019, și au dezvoltat un model AI capabil să prezică focarele de boli diareice cu săptămâni sau luni în avans. Acest timp permite sistemelor de sănătate să se pregătească adecvat pentru a face față valului de îmbolnăviri.
„Cunoașterea sarcinii bolii așteptate cu săptămâni sau luni înainte le oferă practicienilor din sănătate publică un timp crucial pentru a se pregăti”, a explicat Sapkota.
Deși studiul s-a concentrat pe Nepal, Vietnam și Taiwan, Raul Curz-Cano, profesor asociat la Indiana University School of Public Health din Bloomington, afirmă că rezultatele sunt aplicabile și altor zone fără acces la apă potabilă și sisteme de canalizare eficiente.
Echipa internațională, formată din experți în științe atmosferice, sănătatea comunității și ingineria resurselor de apă, include cercetători de la instituții de renume din SUA, Nepal, Vietnam, Suedia și Taiwan. Sapkota și echipa sa speră că aceste descoperiri vor contribui la dezvoltarea de sisteme de avertizare timpurie din ce în ce mai precise, ajutând sistemele de sănătate să pregătească mai bine comunitățile în fața unui risc crescut de focare de diaree.