Spania se luptă cu cele mai catastrofale inundații din ultimele decenii, bilanțul morților ajungând la 95. Nu mai puțin de 22 români sunt dați dispăruți, iar numărul victimelor este de așteptat să crească în condițiile în care sunt zeci de dispăruți. Ploi uriașe au măturat provincia estică Valencia și nu numai, plouând într-o singură zi cât pentru un an, arată Reuters și BBC.
Tragedie în Spania
Ploile torențiale de marți au declanșat inundații rapide care au măturat poduri și clădiri și au forțat oamenii să se urce pe acoperișuri sau să se agațe de copaci pentru a supraviețui, scrie bbc.com.
Prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat trei zile de doliu național pe măsură ce condițiile extreme continuă, restricționând unele eforturi de salvare.
22 de români dispăruți
Numărul românilor daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a crescut la 22 de persoane, anunţă joi MAE.
”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează despre situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană, în contextul inundaţiilor care au afectat Regatul Spaniei, soldate cu victime, persoane dispărute şi pagube materiale Astfel, prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, MAE verifică informaţiile privind dispariţia a 22 de cetăţeni români. Oficiul consular menţine un contact permanent cu autorităţile spaniole, iar verificările sunt în desfăşurare”, transmite MAE.
Guvernul se teme că numărul morților va crește, deoarece „există multe persoane dispărute”
Cel puțin 92 de decese au fost înregistrate în Valencia, alte două în Castilla-La Mancha, la vest de Valencia, și unul în Málaga – un britanic de 71 de ani care a murit la spital după ce a fost salvat din casa sa. Bilanțul inundațiilor este cel mai grav din 1973, când se estimează că cel puțin 150 de persoane au murit în cele mai grave inundații din sud-estul țării.
În discursul său național de miercuri, Sánchez a îndemnat cetățenii să rămână vigilenți și a promis o recuperare completă, spunând victimelor: „Întreaga Spanie plânge cu voi… nu vă vom abandona”. Unul dintre primele orașe afectate din apropierea Valenciei, Chiva, a înregistrat marți, în doar opt ore, o cantitate de precipitații echivalentă cu un an, potrivit agenției meteorologice naționale Aemet.
Inundațiile bruște au transformat străzile și drumurile în râuri, surprinzând mulți automobiliști.
Ce a provocat aceste inundații mortale din Spania? Impactul DANA explicat
Inundațiile rapide catastrofale care au ucis cel puțin 72 de persoane în Spania sunt cauzate de un sistem meteorologic distructiv în care aerul rece și cel cald se întâlnesc și produc nori de ploaie puternici, un model despre care se crede că devine tot mai frecvent din cauza schimbărilor climatice, scrie Reuters.
Fenomenul este cunoscut la nivel local sub numele de DANA, un acronim spaniol pentru depresiune izolată de mare altitudine, și, spre deosebire de furtunile sau vijeliile obișnuite, se poate forma independent de curenții de jet polari sau subtropicali.
Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid și formează nori densi, încărcați cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiași zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporește potențialul distructiv. Meteorologii spun că acest fenomen provoacă uneori furtuni cu grindină de mari dimensiuni și tornade, așa cum s-a văzut săptămâna aceasta.
Estul și sudul Spaniei sunt deosebit de sensibile la acest fenomen datorită poziției sale între Oceanul Atlantic și Marea Mediterană. Masele de aer cald și umed și fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munții favorizează formarea norilor de furtună și a precipitațiilor.
DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni din ultimul secol în regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al agenției meteorologice naționale Aemet.
„Previziunile au fost în concordanță cu ceea ce s-a întâmplat. Dar într-o zonă situată între Utiel și Chiva, în provincia Valencia, precipitațiile au depășit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format și regenerat continuu”, a explicat el.
AMPRENTELE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
Deși experții spun că va fi nevoie de timp pentru a analiza toate datele pentru a determina dacă această DANA specială a fost cauzată de schimbările climatice, majoritatea sunt de acord că o creștere a temperaturii Mediteranei și condiții atmosferice mai calde și mai umede contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.
„Vom vedea mai multe astfel de inundații rapide în viitor. Aceste ploi teribil de abundente și aceste inundații devastatoare sunt amprentele schimbărilor climatice”, a declarat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading.
Aceasta a afirmat că nici măcar avertismentele timpurii privind ploile abundente, bazate pe prognoze fiabile, nu au făcut mare lucru pentru a preveni decesele și că oamenii trebuie să înțeleagă pericolul real.
„Nu este suficient să le spui oamenilor că va ploua destul de mult… Am putut vedea că oamenii se puneau în pericol conducând în ape inundabile, iar apa era atât de multă încât a copleșit aceste locuri.”
Înainte ca termenul DANA să fie inventat la începutul anilor 2000, orice ploaie abundentă din toamnă, caracteristică climatului mediteranean, era cunoscută sub denumirea populară de „gota fria” (picătură rece) în Spania și în unele părți ale Franței. Termenul este încă utilizat pe scară largă în mod colocvial.
Originea sa datează din 1886, când oamenii de știință germani au introdus ideea de „kaltlufttropfen”, sau picătură de aer rece, pentru a descrie o perturbare la mare altitudine, dar fără reflexie aparentă la suprafață.
Aemet afirmă că conceptul de picătură rece este depășit și definește DANA ca o depresiune închisă de mare altitudine care a devenit izolată și separată de un jet stream asociat. Aemet spune că DANA-urile devin uneori staționare sau chiar se deplasează înapoi, de la est la vest.