Smart City

Investiție majoră în energie verde la Brăila

1
min
9/5/2024

Un parc eolian imens va fi construit în comuna brăileană Urleasca, investiția trecând de 100 de milioane de euro

Comuna Urleasca din județul Brăila va fi beneficiara unei investiții masive de 109 milioane de euro pentru construirea unui parc eolian, potrivit informațiilor de pe capital.ro. Se estimează că acesta va genera 277 GWh pe an.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că va acorda un împrumut de peste 46 de milioane de euro către BIG Mega Renewable Energy, ca parte a unui pachet de finanțare de 93 de milioane de euro destinat construcției și operării parcului eolian.

Se reduc emisiile de CO2

Proiectul de la Urleasca ar urma să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 115.000 de tone anual, conform BERD. Costul total estimat pentru acest proiect este de 109 milioane de euro, incluzând 7 milioane de euro pentru achiziționarea companiei românești deținătoare a drepturilor de dezvoltare și construcție.

Grupul Premier Energy a efectuat o achiziție semnificativă în domeniul energiei regenerabile, dublându-și prezența în activitatea operativă a energiei eoliene prin cumpărarea parcului eolian „Mihai Viteazu” din județul Constanța, într-o tranzacție de 88 de milioane de euro, inclusiv 520.000 de certificate verzi.

Zonă favorabilă pentru eoliene

Zona este cunoscută pentru condițiile favorabile de vânt, iar compania subliniază că achiziția consolidează angajamentul său în România. Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, reprezintă unul dintre cei mai importanți actori din segmentul energiei regenerabile. Anterior, parcul eolian era administrat de Alive Capital, iar compania asigură că tranzacția nu va perturba activitatea curentă, conform unui comunicat al companiei.

SURSĂ FOTO: Unsplash