Life Style

Investițiile globale în energie curată vor atinge 2.000 de miliarde de dolari în 2024

1
min
11/7/2024

Agenția Internațională pentru Energie: Investițiile în surse regenerabile depășesc de două ori cheltuielile pe combustibili fosili

Investițiile globale în tehnologia și infrastructura de energie curată vor atinge 2.000 de miliarde de dolari în acest an, aproape dublu față de suma alocată combustibililor fosili, conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Se estimează că investițiile totale în sectorul energetic vor depăși 3 trilioane de dolari, cu aproximativ două treimi din aceste fonduri direcționate către surse regenerabile de energie, vehicule electrice, energie nucleară, stocare și rețele de energie. Restul, puțin peste 1.000 de miliarde de dolari, va fi investit în petrol, gaze și cărbune, potrivit ultimului raport al organizației cu sediul la Paris, scrie WSJ.

"Creșterea cheltuielilor pentru energia curată este susținută de o economie puternică, de reduceri continue ale costurilor și de considerente de securitate energetică", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Investițiile în energie curată beneficiază de costuri mai mici – cum ar fi cele pentru panourile solare și metalele necesare bateriilor – și de reducerea presiunilor din lanțurile de aprovizionare, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor care cresc costurile de finanțare pentru anumite proiecte.

Conform AIE, China va aduce cea mai mare parte a acestor investiții în 2024, ajungând la aproximativ 675 de miliarde de dolari datorită cererii interne puternice pentru energie solară, baterii cu litiu și vehicule electrice. Europa și SUA vor urma, cu investiții de 370 de miliarde de dolari și, respectiv, 315 miliarde de dolari .