Life Style

Iulie fără plastic: misiunea globală de reducere a consumului de plastic de unică folosință

2
min
17/7/2024

Cum o mișcare inițiată de Rebecca Prince-Ruiz a crescut într-o schimbare sistemică și a inspirat milioane de oameni să renunțe la plasticul de unica folosință.

În luna iulie, mișcarea "Iulie Fără Plastic" își propune să mobilizeze fiecare locuitor al planetei pentru a reduce consumul de plastic de unică folosință și pentru a susține o schimbare sistemică necesară. Într-o eră în care global generăm anual aproximativ 380 de milioane de tone de plastic, din care jumătate este de unică folosință, mișcarea inițiată de Rebecca Prince-Ruiz își are rădăcinile din 2011, după o experiență convingătoare într-o fabrică de reciclat plastic din Australia, notează NPR.

Rebecca și echipa ei au început cu o provocare personală, renunțând la bunurile de plastic de unică folosință timp de 30 de zile, și au inspirat milioane de oameni de-a lungul anilor să li se alăture în această inițiativă.

"Plasticul a devenit un simbol al vieții aglomerate și a societății de consum în care trăim", spune Rebecca, subliniind importanța de a avea un kit personal de alternative la plasticul de unică folosință mereu la îndemână.

Pentru cei care doresc să se alăture acestei mișcări sau să contribuie la schimbare, Rebecca recomandă începerea cu pași mici și ușor de implementat, fără presiunea de a renunța complet la plastic din prima.

Experiența personală a demonstrat că fiecare poate face diferența: "Anul trecut, am acceptat provocarea LIDL de a reduce risipa alimentară și consumul de plastic, schimbându-mi complet obiceiurile în această privință în mai puțin de un an."

O introspecție asupra deșeurilor generate în coșul de gunoi sau în frigider poate conștientiza fiecare individ cu privire la cantitatea de plastic utilizată zilnic. Implicarea familiei și prietenilor poate crea o competiție pozitivă pentru o viață mai puțin dependentă de plastic.

"Numeroase comunități și ONG-uri lucrează deja la această problemă, iar creșterea comunității noastre exercită presiune asupra autorităților și guvernelor pentru a vedea schimbări sistemice", adaugă Rebecca.

Printre sfaturile sale pentru a deveni cetățeni sustenabili ai planetei se numără reducerea cumpărăturilor online și a serviciilor de livrare de mâncare, utilizarea de containere și sacoșe reutilizabile la cumpărături și menținerea unui kit de urgență fără bunuri din plastic atunci când plecăm de acasă.