Solutii

Licitație pentru cel mai ambițios proiect din energetica românească

2
min
20/6/2024

Va fi elaborat studiul de fezabilitate pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti, a anunțat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Ministerul Energiei a inițiat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești prin intermediul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), informează Agerpres, citată de Antena 3.

Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, acest proiect reprezintă un pas crucial pentru consolidarea infrastructurii energetice a României și va juca un rol important în creșterea competitivității pe piața energetică europeană. "După ani în care mulți și-au pierdut încrederea în acest proiect, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate marchează un moment decisiv, trecând la o nouă etapă a proiectelor majore în sectorul energetic românesc", a afirmat Burduja.

Va întări securitatea energetică

El a subliniat că această investiție strategică va întări securitatea energetică a țării și va susține dezvoltarea durabilă, precum și creșterea competitivității pe piața europeană, în contextul extinderii capacităților de producție de energie verde, precum solar și eolian. "Suntem hotărâți să susținem astfel de proiecte, care aduc beneficii pe termen lung pentru toți cetățenii, oferind energie sigură, la un preț corect și cât mai verde", a adăugat ministrul.

Reacția sa vine în urma anunțului făcut marți de SAPE, conform căruia două companii au depus oferte în cadrul procedurii de licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate și a documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții CHEAP Tarnița – Lăpuștești.

Avantajele proiectului de la Tarnița

Ministerul Energiei a detaliat avantajele proiectului, menționând îmbunătățirea regimului de funcționare a centralei nucleare de la Cernavodă, mai ales în contextul construirii Unităților 3 și 4, precum și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie electrică de la gol la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvenței și puterii, va asigura rezerva terțiară rapidă și rezerva de avarie de scurtă durată.

De asemenea, proiectul va crea condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice regenerabile intermitente, va furniza putere reactivă și va funcționa în regim compensator, respectând standardele de calitate a energiei electrice. Acest proiect va spori participarea Sistemului Energetic Național (SEN) la piața unică europeană de energie electrică, crescând siguranța și posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare, conform documentului citat.

Un prim pas

"Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect vital pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, odată cu acesta, putem spune că realizarea hidrocentralei Tarnița a început oficial", a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE.