În ultimii 10 ani, capitala Franței, Paris, a făcut progrese importante în ceea ce privește reducerea poluării aerului și în crearea unui mediu urban mai plăcut. Potrivit declarațiilor primăriței Anne Hidalgo, poluarea aerului în Paris a scăzut cu 40% în ultimii zece ani, un obiectiv important pentru un oraș emblematic care, cu toate avantajele sale economice și culturale, se confrunta cu provocări majore legate de poluarea urbană.
Locuitorii din Paris respiră mai bine! Nivelul de poluare a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani. Cum au reușit francezii?
„Respirăm mai bine la Paris”, scrie Anne Hidalgo pe contul ei de LinkedIn, subliniind că succesul în reducerea poluării a fost posibil datorită unei serii de măsuri strategice care au schimbat fața orașului. „Pentru a ajunge aici, am redus spațiul alocat mașinilor și am redat tot mai mult loc naturii, începând cu plantarea a 155.000 de copaci”, a adăugat primărița, potrivit Green Community.
155.000 de copaci plantați și reducerea dependenței de mașini
Un aspect esențial al acestei transformări a fost reducerea dependenței de trafic, favorizând în schimb soluții ecologice și sustenabile. Beneficiile acestor măsuri nu se limitează doar la reducerea emisiilor poluante, dar contribuie și la crearea unui mediu urban mai plăcut și la încurajarea unui stil de viață mai activ și sănătos pentru locuitorii capitalei.
Astfel, Parisul a transformat total 300 de străzi din proximitate școlilor în spații mai verzi și prietenoase cu pietonii.
O altă politică care s-a dovedit a fi un succes a fost crearea unei infrastructuri pentru biciclete, proces accelerat în timpul lockdown-urilor din pandemie. În prezent rețeaua de piste pentru biciclete a Parisului măsoară 550 de kilometri, precizează Anne Hidalgo, reducând astfel traficul și poluarea aerului.
În plus, primărița a subliniat faptul că transformările nu se opresc aici. Parisul continuă să se evolueze, iar acum este pregătit pentru o nouă etapă importantă.
Fiecare cartier ar putea beneficia de 5 până la 8 străzi dedicate complet pietonilor și spațiilor verzi. Impactul asupra mediului ar fi semnificativ, iar Anne Hidalgo explică de ce: „Potrivit unui studiu realizat în 2023, o stradă transformată într-o zonă pietonală are un aer, în medie, cu 30% mai puțin poluat decât o stradă obișnuită”.
„Această luptă ne privește pe toți”, conchide Anne Hidalgo, subliniind că succesul acestei transformări nu depinde doar de autoritățile locale, ci și de implicarea activă a cetățenilor.
Locuitorii Parisului au votat în favoarea transformării a 500 de străzi în zone pietonale!
Parizienii au votat duminică în cadrul unui referendum pentru pietonalizarea a încă 500 de străzi din Paris, dând un nou impuls eforturilor primăriei capitalei franceze de a reduce utilizarea mașinilor și de a îmbunătăți calitatea aerului, transmite Reuters.
Aproximativ 65,96% dintre parizieni au votat în favoarea măsurii, în timp ce 34,04% au respins-o, au arătat rezultatele oficiale. Doar 4,06% dintre alegători s-au prezentat la consultare, care a fost organizată de municipalitate.
Acesta a fost cel de-al treilea referendum de acest fel din Paris în tot atâția ani, după un vot din 2023 care a aprobat interzicerea scuterelor electronice, și o decizie de anul trecut de a tripla taxele de parcare pentru SUV-urile mari, scrie Reuters.
Referendumul va elimina încă 10 000 de locuri de parcare în Paris, care se vor adăuga la cele 10 000 eliminate începând cu 2020.
Cele două milioane de locuitori ai orașului vor fi consultați cu privire la străzile care vor deveni zone pietonale. Datele primăriei Parisului arată că traficul auto în oraș a scăzut la mai mult de jumătate de când socialiștii au preluat puterea în capitală, la începutul secolului.
Cele 500 de străzi suplimentare care vor fi pietonale vor aduce numărul total al acestor așa-numiți „plămâni verzi” la aproape 700, puțin peste o zecime din străzile capitalei.