Solutii

Lumea este inundată de deșeuri din plastic! În două decenii, producția globală s-a dublat

6
min
6/8/2024

În doar două decenii, producția globală anuală de deșeuri din plastic a crescut de la 180 de milioane de tone la aproape 400 de milioane de tone, potrivit raportului Global Plastics Outlook al OCDE.

Între timp, se preconizează că deșeurile din plastic aproape se vor tripla la nivel mondial până în 2060, jumătate din toate deșeurile urmând să fie depozitate la gropile de gunoi, în timp ce mai puțin de o cincime din acestea vor fi reciclate.

Lumea este inundată de deșeuri din plastic! În două decenii, producția globală s-a dublat

În ultimii ani, creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea și pericolele poluării cu plastic a deschis calea către o mai mare intervenție politică. După cum a raportat Euronews anul trecut, peste 100 de țări au interzis deja total sau parțial pungile de plastic de unică folosință. În același timp, multe dintre acestea interzic și alte tipuri de articole de unică folosință, cum ar fi tacâmurile și bețișoarele pentru amestecarea băuturilor.

Având în vedere că ambalajele reprezintă aproape 40 % din greutatea totală a deșeurilor din plastic generate la nivel mondial, reducerea și reciclarea acestora este o prioritate în lupta împotriva poluării cu plastic. Într-un sondaj Ipsos din 2022, realizat pe un eșantion de peste 23 000 de respondenți, 70% dintre persoanele intervievate în 34 de țări din întreaga lume au fost de acord că ar trebui să existe standarde internaționale care să interzică materialele plastice de unică folosință, arată Statista.

Eforturile de reciclare nu sunt suficiente pentru a rezolva problema deșeurilor din plastic deșeuri globale

Conform celor mai recente previziuni ale OECD's Global Plastics Outlook, deșeurile din plastic se vor tripla până în 2060, crescând de la 353 de milioane de tone de deșeuri în 2019 la 1 miliard de tone pe parcursul următoarelor patru decenii. Se preconizează că două treimi din aceste deșeuri vor fi constituite din ambalaje, produse de consum și textile. De asemenea, deșeurile din plastic provenite din construcții și transporturi vor fi semnificative.

Se preconizează că ratele de reciclare se vor îmbunătăți în această perioadă, crescând de la 9 % în 2019 la 17 % în 2060. Aceasta va fi totuși o cotă mai mică decât depozitarea la groapa de gunoi și incinerarea, de 50 % și, respectiv, 18 %.

În timp ce creșterea populației este unul dintre motivele viitoarei creșteri, un alt motor este creșterea economică. O populație urbană mai numeroasă înseamnă cereri, producție și putere de cumpărare mai mari. Conform raportului: "În timp ce se preconizează că țările OCDE își vor dubla utilizarea materialelor plastice, se așteaptă ca economiile emergente să înregistreze creșteri mult mai semnificative, de la o creștere de șase ori în Africa Subsahariană la o triplare în Asia". Raportul adaugă că, în ciuda acestei creșteri rapide, se preconizează că țările OCDE vor fi în continuare cei mai mari consumatori de materiale plastice, în medie pe cap de locuitor.

În același timp, asistăm la o criză a politicii de gestionare a deșeurilor, care afectează cel mai mult locuitorii din țările în curs de dezvoltare, în special pe cei săraci din mediul urban. Acest lucru se datorează în parte faptului că gestionarea eficientă a deșeurilor poate fi foarte costisitoare. Potrivit Băncii Mondiale, în țările cu venituri reduse, peste 90 % din deșeuri sunt depozitate în gropi de gunoi nereglementate sau sunt arse în mod deschis. Acest lucru conduce la riscuri pentru sănătate, siguranță și mediu, fie prin răspândirea bolilor, fie prin exacerbarea încălzirii globale, deoarece sunt eliberate cantități mari de metan.

Raportul concluzionează că, pe măsură ce industriile depun eforturi pentru a deveni mai durabile, se speră că noile tehnologii vor fi un mijloc de a reduce intensitatea plasticului în următorii ani. La aceasta se adaugă necesitatea punerii în aplicare a unor politici axate pe reducerea cererii de materiale plastice, încurajarea oamenilor să repare și să reutilizeze produsele în loc să le arunce și îmbunătățirea metodelor de gestionare a deșeurilor, inclusiv reciclarea.

Majoritatea oamenilor sprijină normele globale pentru a pune capăt poluării cu plastic

Guvernele din întreaga lume au convenit să elaboreze un acord global până la sfârșitul anului 2024 pentru a pune capăt poluării cu plastic, a doua rundă de negocieri urmând să înceapă la 29 mai. După cum arată graficul următor, majoritatea consumatorilor intervievați consideră că este important să se creeze astfel de norme.

În toate cele 34 de țări intervievate, o medie globală de 70% dintre respondenți susțin crearea de norme globale pentru ca guvernele să pună capăt poluării cu plastic. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Ipsos în colaborare cu Plastic Free Foundation și WWF, pe un eșantion de peste 23 000 de adulți.

Peru și Indonezia au fost țările cu cea mai mare proporție de respondenți care și-au arătat sprijinul pentru crearea de reglementări, fiecare cu un procent copleșitor de 81%.

Acestea au fost urmate de mai multe țări din America Latină și Europa. Dintre cele 34 de țări intervievate, China (59%), Statele Unite (58%) și Japonia (48%) au înregistrat cea mai scăzută rată globală de sprijin. În cazul Japoniei, acest lucru se explică în cea mai mare parte prin faptul că 41% dintre respondenții din această țară au răspuns că "nu știu" dacă un tratat ar trebui să creeze norme globale, în loc să fie strict în dezacord.

Sondajul a arătat că, în opinia consumatorilor, este important ca tratatul să includă următoarele măsuri-cheie: interzicerea materialelor plastice de unică folosință inutile și a materialelor plastice care nu pot fi reciclate cu ușurință, introducerea unor norme care să solicite producătorilor și comercianților cu amănuntul să acționeze în mod responsabil prin reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor din plastic, punerea în aplicare a unor reglementări globale care să impună ca toate produsele noi din plastic să conțină plastic reciclat și asigurarea aplicării pe produsele din plastic a unor etichete care să indice modul de sortare a acestora în vederea reutilizării, reciclării sau eliminării.