...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Luna Neagră, fenomenul astronomic rar care încheie anul 2024

Scris de: News Green | 31 decembrie 2024, 09:15

Luna Neagră
Sursa Foto: Pixabay

Ultima zi a anului 2024 va aduce un eveniment astronomic rar – o Lună Neagră.

Deşi vizibilitatea acestui fenomen este limitată, absenţa luminii lunii va oferi condiţii ideale pentru observarea stelelor pe un cer mai întunecat şi mai clar, conform informaţiilor publicate de IFL Science și preluate de Antena 3.

Luna Neagră are două definiţii principale. Pe de o parte, ea poate desemna a treia Lună Nouă dintr-un sezon care include patru astfel de faze lunare. Pe de altă parte, se poate referi la cea de-a doua Lună Nouă care apare într-o singură lună calendaristică. Spre deosebire de Luna Albastră, care este determinată de numărul de Luni Pline, Luna Neagră este definită de frecvenţa Luniilor Noi.

Din punct de vedere istoric, termenul de Lună Neagră era folosit pentru a descrie faza de Lună Nouă, când Luna devine invizibilă cu ochiul liber. În tradiţia populară românească, această fază este cunoscută sub denumiri precum „Lună Tânără”, „Lună în Două Coarne” sau „Crai Nou”.

Luna Neagră din 31 decembrie 2024

Luna Neagră care va avea loc pe 31 decembrie 2024 reprezintă cea de-a doua Lună Nouă din această lună calendaristică. Evenimentul va avea loc la ora 16:26 CST (22:26 UTC), ceea ce va face ca data să fie 30 decembrie în America şi 31 decembrie în Europa, Africa şi Asia.

Acest fenomen este relativ rar, având loc o dată la aproximativ 29 de luni. Ultimul eveniment de acest tip a avut loc pe 19 mai 2023, în timp ce Lunile Negre sezoniere, determinate de prezenţa a patru Luni Noi într-un singur sezon, apar la intervale de 33 de luni.

Fiind un eveniment asociat fazei de Lună Nouă, Luna Neagră nu va fi vizibilă pe cer. Acest lucru se datorează faptului că Luna se află între Pământ şi Soare, iar partea sa iluminată este orientată în direcţia opusă Pământului. Cu toate acestea, absenţa luminii lunii creează un mediu ideal pentru observaţii astronomice, permiţând o vizibilitate crescută a stelelor şi a altor obiecte cosmice.

Evenimente viitoare

Pentru cei interesaţi de fenomenele astronomice, următoarea Lună Albastră va avea loc pe 31 mai 2026, iar următoarea Lună Albastră sezonieră este programată pentru 20 mai 2027. Aceste evenimente, deşi diferite în natură, sunt la fel de fascinante pentru pasionaţii de astronomie.