Între 25 noiembrie și 1 decembrie, Busan, Coreea de Sud, va găzdui reuniunea finală a Comitetului Interguvernamental de Negociere (INC-5), în cadrul căreia națiunile vor încerca să finalizeze un tratat global obligatoriu pentru combaterea poluării cu plastic. Acest acord, inițiat acum doi ani, urmărește să reglementeze producția, gestionarea și reciclarea plasticului la nivel global.
Producția globală de plastic a crescut rapid în ultimele decenii, ajungând la 460 de milioane de tone pe an, iar tendințele arată că aceasta s-ar putea dubla până în 2050, notează Dialogue Earth. Poluarea cu plastic a devenit o criză globală, cu impact asupra sănătății umane și a mediului. Microplasticele au fost descoperite atât în oceane, cât și în sângele și alimentația umană, iar circa 4.200 de substanțe din plastic sunt considerate dăunătoare pentru sănătate și mediu.
Dezacordurile majore care amenință ambițiile globale pentru un mediu curat
Înainte de reuniunea de la Busan, numeroase puncte de vedere divergente au încetinit progresul, textul tratatului având peste 3.000 de secțiuni în paranteze care semnalează dezacorduri. Printre principalele puncte de tensiune se numără posibilele limite asupra producției globale de plastic, interzicerea anumitor substanțe chimice și crearea unui fond internațional pentru sprijinirea țărilor în implementarea tratatului. Națiuni precum SUA, UE și Fiji pledează pentru limitarea producției, în timp ce state cu industrii petrochimice mari, inclusiv Arabia Saudită și Rusia, preferă o soluție axată pe gestionarea deșeurilor.
Cu toate că divergențele persistă, există consens asupra necesității de a reglementa colectarea, reciclarea și reproiectarea produselor din plastic. Un punct comun este, de asemenea, gestionarea deșeurilor provenite din unelte de pescuit din plastic, care afectează biodiversitatea marină.
Dacă se ajunge la un acord la Busan, tratatul va fi deschis pentru ratificare începând din 2025, însă, dacă dezacordurile continuă, negocierile ar putea fi extinse. Reuniunea din Coreea de Sud va fi esențială pentru stabilirea cadrului viitor al tratatului și determinarea măsurii în care producția și utilizarea plasticului vor fi reduse pentru a proteja sănătatea umană și mediul.