Solutii

Mai mulți activiști de mediu au fost arestați după ce au blocat traficul pe aeroportul din Frankfurt. Peste 140 de zboruri au fost anulate

3
min
26/7/2024

Traficul aerian de pe aeroportul Frankfurt a fost perturbat de o grevă a activiștilor climatici care a dus la cel puțin 140 de zboruri anulate.

O serie de proteste ale activiștilor de mediu împotriva combustibililor fosili au dus la anularea a peste 140 de zboruri pe cel mai mare aeroport german. Opt dintre protestatari au fost arestați pentru acțiunile lor de pe aeroportul din Frankfurt, conform poliției de pe aeroport, citată de DW.

Totuși, gruparea „Ultima generație” promite că va continua manifestațiile.

Mai mulți activiști de mediu au fost arestați după ce au blocat traficul pe aeroportul din Frankfurt

„Extracția și arderea în continuare de petrol, gaz și cărbune este o amenințare pentru existența noastră”, a acuzat gruparea de activiști.

Oficialii aeroportului din Frakfurt au emis o declarație în care anunță că din cauza protestelor activitatea este perturbată.

„Din cauza unei demonstrații în curs de desfășurare la aeroport, zborurile sunt în prezent suspendate. Pasagerii sunt rugați să nu meargă la aeroport pentru moment. În schimb, se recomandă să verificați starea zborului înainte de a vă deplasa la aeroport și să acordați timp suplimentar pentru călătoria dumneavoastră”, a transmis aeroportul pe X.

Proteste pe aeroportul din Frankfurt

Mai târziu, joi dimineața, aeroportul a declarat că zborurile au fost „reluate treptat”, dar a îndemnat călătorii să verifice cu compania lor aeriană înainte de a ajunge, arată DW.

Peste 140 de zboruri au fost anulate

Cel puțin 140 de zboruri au fost anulate din cauza protestului, iar reprezentanții aeroportului spun că alte anulări și întârzieri sunt de așteptat.

Cu o zi înainte de protestul de pe Frankfurt, membrii „Ultimei generații” au blocat aeroportul Koln/Bonn. Un purtător de cuvânt au spus că activiștii au fost arestați după ce s-au lipit de pistă.

Gruparea a promis că va continua seria de proteste în această săptămână. Tot miercuri, ei au încercat un protest pe aeroportul din Oslo, dar activiștii au fost opriți înainte de a perturba zborurile.

Proteste în aeroporturi din întreaga Europa

Miercuri, mai multe organizaţii de mediu au desfăşurat acţiuni împotriva aeroporturilor din Europa, inclusiv aeroportul Heathrow din Londra, cel mai mare din Europa, şi aeroportul Köln din Germania. Potrivit poliţiei londoneze, şapte persoane au fost arestate la Heathrow şi alte trei în alte locuri. La Köln (vest), activiştii au rămas blocaţi pe pistă, blocând traficul timp de patru ore.

În Finlanda, nouă activişti au blocat pentru scurt timp controalele de securitate la aeroportul din Helsinki, în timp ce la Barcelona (Spania), cinci activişti au fost interceptaţi înainte de a putea rămâne pe pistă, aşa cum intenţionau, potrivit Oil Kills.

Peste 140 de zboruri au fost anulate

În Elveţia, la Zurich şi Geneva, activiştii au blocat căile de acces la aeroporturi. În cele din urmă, patru activişti au pulverizat o substanţă portocalie în sala de aşteptare a aeroportului din Viena, în timp ce alţi doi au întârziat plecarea unui avion cu destinaţia Roma.

Ce estegruparea „Ultima Generație”?

Ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a condamnat joi acţiunea „criminală” şi a cerut sancţiuni dure împotriva activiştilor. „Se pare că activiştii pentru climă încearcă să facă cât mai multe pagube posibil. Oamenii legii trebuie să răspundă cu maximă severitate”, a spus el, solicitând pedepse de cinci ani de închisoare pentru cei care blochează aeroporturile.

„Oricine îşi forţează intrarea în aeroporturi, ocupă pistele şi blochează avioanele pune în pericol vieţile oamenilor”, a adăugat el.

„Ultima generație” a fost înființată în 2021, numele fiind o aluzie la faptul că activiștii se consideră ultima generație înainte ca planeta să atingă punctul de cotitură al dezastrului climatic. În Germania, protestele lor s-au axat în principal pe blocarea drumurilor și a pistelor de aterizare în încercarea de a influența politica de transport.