...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Majoritatea oamenilor de pe glob din zonele urbane respiră aer murdar! Avertismentul cercetătorilor

Scris de: ClaudiuPopa | 12 martie 2025, 14:03

zeci-de-mii-de-decese-provocate-de-poluare-in-2020-chiar-si-in-orase-aflate-in-lockdown
sursa foto: arhiva foto

Majoritatea orașelor la nivel global au un aer murdar și doar 17% dintre orașele lumii respectă recomandările privind poluarea aerului, arată un nou raport citat de Euronews.

Majoritatea oamenilor de pe glob din zonele urbane respiră aer murdar! Avertismentul cercetătorilor

Baza de date pentru monitorizarea calității aerului IQAir, cu sediul în Elveția, a analizat date de la 40.000 de stații de monitorizare din 138 de țări și a constatat că Ciad, Congo, Bangladesh, Pakistan și India au cel mai murdar aer.

India a avut șase dintre cele mai poluate nouă orașe, orașul industrial Byrnihat din nord-estul Indiei fiind în situația cea mai rea.

Experții au declarat că cantitatea reală de poluare a aerului ar putea fi mult mai mare, deoarece multe părți ale lumii nu dispun de monitorizarea necesară pentru a obține date mai exacte. În Africa, de exemplu, există doar o stație de monitorizare pentru fiecare 3,7 milioane de locuitori.

Pentru a contracara această problemă se instalează mai multe sisteme de monitorizare a calității aerului, se arată în raport. Anul acesta, autorii raportului au putut încorpora date din 8.954 de locații noi și aproximativ o mie de monitoare noi, ca urmare a eforturilor de a monitoriza mai bine poluarea aerului.

Dar săptămâna trecută, monitorizarea datelor privind poluarea aerului a primit o lovitură atunci când Departamentul de Stat al SUA a anunțat că nu va mai face publice datele de la ambasadele și consulatele sale din întreaga lume, arată Euronews.

Boli respiratorii, cancer și Alzheimer din cauza poluării aerului

Viața în aer poluat pe o perioadă lungă de timp poate provoca boli respiratorii, boala Alzheimer și cancer, a declarat Fatimah Ahamad, om de știință, expert în poluarea aerului la Centrul Sunway pentru Sănătate Planetară din Malaezia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an.

Ahamad a declarat că trebuie făcute mult mai multe pentru a reduce nivelurile de poluare a aerului. OMS a constatat anterior că 99% din populația lumii trăiește în locuri care nu îndeplinesc nivelurile recomandate de calitate a aerului.

„Dacă ai apă proastă sau deloc, le poți spune oamenilor să aștepte o jumătate de oră pe zi și apa va veni. Dar dacă ai aer prost, nu le poți spune oamenilor să facă o pauză în respirație”, a spus ea.

Câteva orașe precum Beijing, Seul și Rybnik (Polonia) și-au îmbunătățit cu succes calitatea aerului prin reglementări mai stricte privind poluarea provenită de la vehicule, centrale electrice și industrie. Acestea au promovat, de asemenea, o energie mai curată și au investit în transportul public.

Un alt efort notabil de a reduce poluarea gravă a aerului a fost acordul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est privind poluarea transfrontalieră cu smog. Chiar dacă a avut un succes limitat până în prezent, 10 țări din regiune s-au angajat să colaboreze pentru a monitoriza și a reduce poluarea cauzată de incendiile forestiere de amploare, o situație frecventă în regiune în timpul anotimpurilor secetoase.

Shweta Narayan, lider de campanie în cadrul Alianței globale pentru climă și sănătate, a declarat că multe dintre regiunile în care se înregistrează cea mai gravă poluare a aerului sunt, de asemenea, locuri în care gazele care încălzesc planeta sunt eliberate pe scară largă prin arderea cărbunelui, petrolului și gazelor.

Limitarea emisiilor pentru a încetini încălzirea globală poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea aerului, a spus ea.

Poluarea aerului și criza climatică „sunt două fețe ale aceleiași monede”, a spus ea.