CSR

Marea Britanie înregistrează cea mai ecologică vară din istorie, cu un record de energie verde

3
min
9/9/2024

Sistemul de electricitate al Marii Britanii a avut cea mai ecologică vară din istorie, datorită creșterii fermele eoliene și solare, care au redus nevoia de centrale pe gaz la un minim istoric. Potrivit unei analize comandate de The Guardian, în august, energia provenită din combustibili fosili a reprezentat mai puțin de o cincime din total, adică 4 terawatt-oră (TWh), marcând cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată într-o lună.

Această performanță a dus la o reducere semnificativă a intensității de carbon a rețelei electrice, care a ajuns la 144g de CO2 pe kilowatt-oră în august, cu 40% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit grupului de reflecție energetică Ember și transmisă de The Guardian. Recordurile au fost susținute și pe parcursul întregii veri, ceea ce a transformat vara 2024 în cea mai verde de până acum.

Guvernul laburist și-a propus ca rețeaua electrică a Marii Britanii să funcționeze aproape complet cu energie verde până în 2030, susținută de investițiile masive în ferme eoliene și solare. Licitația de săptămâna aceasta pentru subvenții la energie regenerabilă a aprobat 131 de noi proiecte, suficiente pentru a alimenta 11 milioane de locuințe. Cu toate acestea, ținta de energie eoliană offshore rămâne pe jumătate realizată, sugerând necesitatea unor eforturi mai mari pentru atingerea obiectivului net zero.

Frankie Mayo, analist la Ember, a declarat că această vară a demonstrat capacitatea energiei eoliene și solare de a reduce dependența Marii Britanii de importuri. "Extinderea energiei curate la scară largă este esențială pentru a reduce și mai mult costurile și a proteja facturile la energie", a spus el.

Producția de energie solară a atins un nou record, cu o medie lunară de 1,86 TWh în vara 2024, în creștere cu aproape 20% față de anul trecut. În același timp, energia eoliană a înregistrat un record de 7,04 TWh în august, o creștere de 46% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Emma Pinchbeck, directorul executiv al Energy UK, a subliniat progresul imens făcut de Marea Britanie, menționând că „nu cu mult timp în urmă, cărbunele genera 40% din electricitatea țării, iar trecerea la energie curată părea imposibilă”.