Smart City

Marea Britanie va utiliza 1 miliard de dolari în numerar pentru proiectele sociale și ecologice "latente"

3
min
2/8/2024

Organismul de supraveghere financiară al Marii Britanii a declarat vineri că a extins gama de active "latente", sau bani din conturile firmelor financiare, pentru a exploata un potențial suplimentar de 880 de milioane de lire sterline (1,12 miliarde de dolari) pentru a finanța proiecte sociale și de mediu într-o economie fără bani, arată Reuters.

Marea Britanie va utiliza 1 miliard de dolari în numerar pentru proiectele sociale și ecologice "latente"

Activele latente se referă la banii din conturile bancare și ale societăților de construcții care nu au fost accesați timp de cel puțin 15 ani și pentru care eforturile de urmărire a proprietarului s-au dovedit nereușite.

Societățile financiare pot transfera voluntar banii către un fond de recuperare autorizat în vederea distribuirii, deși proprietarul urmărit al banilor îi poate recupera.

Din 2011, sistemul britanic Dormant Assets Scheme (DAS) a deblocat peste 745 de milioane de lire sterline (948,68 milioane de dolari) pentru inițiative sociale și de mediu, din peste 1,35 miliarde de lire sterline aflate în conturi bancare și ale societăților de construcții inactive, a precizat Autoritatea de conduită financiară într-o declarație, scrie Reuters.

Se estimează că extinderea sistemului ar putea debloca încă 880 de milioane de lire sterline, a declarat FCA. În timp ce Marea Britanie cheltuiește peste un trilion de lire sterline pe an, fiecare bănuț contează pentru noul guvern laburist care se confruntă cu finanțe publice restrânse.

"Guvernul a estimat că aproximativ 240 de milioane de lire sterline în total vor fi puse la dispoziție din extinderea DAS pentru a finanța inițiative sociale și de mediu."

În urma unei consultări publice, FCA a declarat vineri că schema va fi extinsă pentru a include activele de investiții inactive și banii deținuți în numele unui client, în domeniul de aplicare.

"Propunerile noastre ar trebui să conducă la o creștere a fondurilor care sunt eliberate pentru a sprijini cauze bune din activele de investiții și activele în bani ale clienților care sunt transferate către DAS", a declarat FCA în declarația sa finală de politică.

"În același timp, propunerile noastre ar trebui să permită clienților care au dreptul să revendice activele inactive să facă acest lucru fără întârziere sau dificultate, asigurând astfel un grad adecvat de protecție a consumatorilor."

sursa foto: Pixabay