Marius Porojan, deputy CEO Green Pack, a explicat recent, în cadrul unui interviu, că țara noastră face pași importanți pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor, iar implementarea Sistemului Garanție-Returnare, care ajuns în luna octombrie la un grad e colectare de 84%, conform statisticilor RetuRO, este un lucru extraordinar.
Marius Porojan, Green Pack, după implementarea Sistemului Garanție – Returnare: „Nu mai vedem PET-uri pe stradă”
România este destul de mult diferită față de cum era în urmă cu 10-15 ani, arată acesta.
„Putem spune că România face niște pași importanți în ceea ce privește o gestionare mult mai eficientă a deșeurilor și, automat, reciclarea acestora”, a declarat Marius Porojan într-un interviu recent la emsiunea Gândul Green.
Astfel, implementarea Sistemul de Garanție-Returnare are un efect extraordinar asupra gradului de reciclare, mai arată Porojan care arată că nu mai vezi PET-uri pe stradă.
„Nu mai vedem PET-uri pe stradă. Deja sunt cumva eliminate, atât din punct de vedere al tomberoanelor stradale, cât și al curățeniei pe care o vedem. Foarte important, odată cu lansarea acestui sistem, am crescut enorm din punct de vedere al procentelor de reciclare.
Chiar zilele trecute discutam cu colegii noștri și făceam o analiză referitoare la gradul la care s-a ajuns în momentul de față, vorbim de un grad overall, de peste 70%, din punct de vedere al reciclării, pentru că nu ar trebui să luăm în calcul primele luni de la implementare a sistemului. În primele luni vorbim de o aclimatizare a cetățeanului cu acest nou sistem. Da, însă, dacă luăm în calcul, să spunem, din iunie până în prezent, vorbim de o rată de reciclare de peste 70%”, a adăugat Deputy CEO Green Pack.
În octombrie, conform statisticilor celor de la RetuRO, este vorba un procent de peste 84% gradul de returnare, ceea ce este extraordinar.
Colectarea deșeurilor în mediul rural, marea provocare actuală
Ținând cont de faptul că în România populația – undeva peste 40% – locuiește în continuare în mediul rural, accentul trebuie pus și pe aceste zone.
Dacă în anumite zone urbane avem o infrastructură și, într-adevăr, vedem o evoluție din punctul acesta de vedere, mediul rural suferă în continuare.
„Avem pe de o parte segmentul deșeuri reciclabile și, pe cealaltă parte, avem segmentul deșeuri menajere, care, într-adevăr, în continuare prezintă anumite challenge-uri, din punct de vedere al infrastructurii – avem nevoie de o infrastructură de colectare mult, mult mai avansată față de ce avem în momentul de față. Și ne putem, raporta în primul rând, la mediul rural”, a mai precizat Marius Porojan.