Stiri

Marte pe Pământ: Deșertul Atacama dezvăluie secretele supraviețuirii în condiții extreme

2
min
17/9/2024

Pe coasta de vest a Americii de Sud, în Chile, se află deșertul Atacama, unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ. Acesta este cunoscut pentru condițiile sale extreme, cu ploi rare ce pot lipsi decenii sau chiar secole. Însă ceea ce atrage atenția cercetătorilor nu este doar ariditatea sa, ci asemănarea izbitoare cu Marte, „planeta roșie”. Recent, oamenii de știință au făcut o descoperire remarcabilă: prezența vieții microbiene în miezul uscat al Atacamei, ceea ce ridică noi speranțe pentru descoperirea vieții pe Marte.

Deși nu este pentru prima dată când microbi sunt detectați în Atacama, această cercetare a identificat pentru prima oară o comunitate microbiană activă metabolic, adaptată la condițiile extreme ale deșertului. După o ploaie rară, cercetătorii au observat o creștere bruscă a activității biologice, sugerând că acești microbi pot rămâne în stază metabolică pentru perioade lungi, până când apar condiții favorabile, notează descoperiri.ro.

„Dacă viața poate supraviețui aici, există o șansă reală ca ea să poată persista și pe Marte”, a afirmat Dirk Schulze-Makuch, cercetător planetar. Descoperirile sugerează că viața pe Marte, dacă a existat vreodată, ar putea supraviețui în nișe subterane, asemănătoare celor descoperite în Atacama.

Aceste comunități microbiene rezistente din deșertul chilian oferă oamenilor de știință o fereastră unică de înțelegere a posibilităților de supraviețuire a vieții în condițiile extreme ale planetei Marte.