Toyota Circular Factory (TCF) a fost creată recent pentru a maximiza beneficiile pentru mediu ale procesării atente și sistematice a vehiculelor la sfârșitul duratei lor de viață, arată compania într-un comunicat.
În prima fază, TCF va fi capabilă să proceseze 10.000 de vehicule anual – oferind o nouă viață a sute de mii de piese și recuperând cantități semnificative de materii prime. În a doua fază, se preconizează extinderea operațiunilor TCF în întreaga Europă și în afara acesteia, inclusiv cu organizații partenere care împărtășesc aceleași idei.
Mașini vechi cu un scop nou! Toyota a lansat un program și o nouă fabrică pentru a maximiza reciclarea și recuperarea vehiculelor scoase din uz
TCF va fi prima operațiune de acest tip din cadrul Toyota la nivel global.
Bruxelles, 17 martie 2025 – Toyota Motor Europe (TME) a anunțat înființarea Toyota Circular Factory pentru a procesa cu atenție și în mod sistematic vehiculele aflate la sfârșitul duratei lor de viață pentru a maximiza beneficiile de mediu ale reciclării, reutilizării și refabricării.
Prima operațiune, situată la fabrica Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) din Burnaston, va începe activitățile în al treilea trimestru al acestui an și își propune să devină centrul de excelență pentru viitoarele operațiuni de reciclare din Europa și din întreaga lume. Această inițiativă va fi pusă în aplicare în paralel cu activitatea principală a fabricii TMUK din Burnaston, de producție a vehiculelor Toyota Corolla.
Toyota Circular Factory este numele dat activităților globale de reciclare ale TME, care își structurează abordarea față de prelucrarea vehiculelor scoase din uz în jurul a trei domenii-cheie: piese reutilizabile, articole de bază care pot fi refabricate și materiale care pot fi reciclate.
Cum vor fi reutilizate piesele
În urma unui proces complet de validare, piesele reutilizabile vor fi reintroduse pe piață prin intermediul comercianților cu amănuntul sau al distribuitorilor de piese. Articolele de bază, cum ar fi bateriile și roțile, vor fi evaluate pentru potențialul lor de a fi refabricate, reutilizate sau reciclate.
În cele din urmă, Toyota intenționează să recicleze materii prime precum cuprul, aluminiul, oțelul și plasticul. Aceste materiale reciclate vor înlocui apoi pe cât posibil materialele virgine în producția de piese noi pentru vehicule noi.
„Inițial, anticipăm reciclarea a aproximativ 10 000 de vehicule pe an în instalația noastră din Regatul Unit, ceea ce va da o nouă viață la 120 000 de piese, va recupera 300 de tone de plastic de înaltă puritate și 8 200 de tone de oțel – printre alte materiale. Ca un pas următor pentru conceptul Toyota Circular Factory, intenționăm să desfășurăm operațiuni similare în întreaga Europă. Și nu ne vom opri la propriile noastre facilități – suntem dornici să colaborăm cu alte organizații care împărtășesc pasiunea noastră pentru circularitate și angajamentul față de neutralitatea carbonului, a declarat Leon van der Merwe, vicepreședinte al Economiei Circulare la Toyota Motor Europe.
Prin această inițiativă, Toyota își propune să reducă semnificativ impactul viitor asupra mediului asociat cu fabricarea vehiculelor și a sub-componentelor. Acest efort nu numai că se aliniază obiectivelor de sustenabilitate globale și europene ale companiei, dar stabilește și un nou punct de referință în industrie pentru reciclarea responsabilă și reutilizarea materialelor.
Care este misiunea Fabricii Circulare Toyota
Misiunea Fabricii Circulare Toyota este de a recicla sistematic vehiculele scoase din uz, maximizând recuperarea materialelor reciclabile și a componentelor reutilizabile și stabilind un nou standard pentru operațiunile circulare.
Toyota Motor Europe s-a angajat să fie complet neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040 și să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon în toate instalațiile pe care le deține în 2030. Până în 2035, Toyota intenționează să reducă emisiile de CO2 cu 100% în gama sa de produse europene.
Toyota Motor Europe NV/SA (TME) supraveghează vânzările angro și comercializarea vehiculelor Toyota, GR (Gazoo Racing) și Lexus, a pieselor și accesoriilor, precum și operațiunile europene de producție și inginerie ale Toyota. Toyota are peste 25 000 de angajați direcți și a investit peste 11 miliarde EUR în Europa începând din 1990. Cele opt fabrici europene ale sale sunt situate în Portugalia, Regatul Unit, Franța, Polonia, Republica Cehă și Turcia.
În prezent, pe drumurile europene circulă aproximativ 16,5 milioane de vehicule Toyota, GR și Lexus, ai căror șoferi sunt sprijiniți de o rețea de 28 de companii naționale de marketing și vânzări și de aproximativ 2 800 de puncte de vânzare cu amănuntul în 53 de țări (UE, Regatul Unit, țările AELS + Rusia, Israel, Turcia și alte țări din Europa de Est). În 2022, TME a vândut 1 080 975 de vehicule în Europa, cu o cotă de piață de 6,4%. Pentru mai multe informații, vizitați Facts & Figures (toyota.eu) și www.toyota-europe.com.
Toyota crede că atunci când oamenii sunt liberi să se miște, orice este posibil
În căutarea „Mobilității pentru toți”, Toyota își propune să creeze o mobilitate mai sigură, mai conectată, incluzivă și durabilă pentru a-și îndeplini misiunea de a produce „Fericire pentru toți”. În Europa, TME a lansat marca de mobilitate KINTO, care oferă o gamă largă de servicii de mobilitate în 14 țări, și își dezvoltă vânzările business-to-business de produse și asistență tehnică pentru pile de combustie cu emisii zero.
Contribuind la Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, Toyota depune eforturi pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon în întreaga sa activitate din Europa. Lider istoric în reducerea emisiilor de CO2 în Europa, TME își propune să atingă o reducere de 100% a emisiilor de CO2 în toate vehiculele noi din Europa de Vest până în 2035 și va continua să ofere o gamă completă de sisteme de propulsie electrificate clienților din întreaga regiune, cu vehiculele sale electrice hibride, plug-in hybrid, cu baterii și cu pile de combustie.