CSR

Mii de elevi au fost implicați în activități de mediu și sustenabilitate

3
min
21/6/2024

Proiectul „Eco-nomie pentru comunitatea ta” și-a desemnat câștigătorii, fiind implicate în total 169 de licee din 96 de localități.

În cadrul proiectului "Eco-nomie pentru comunitatea ta", derulat de Junior Achievement (JA) România în colaborare cu Raiffeisen Bank, zece licee au fost premiate pentru implicarea lor în acțiuni de sustenabilitate și protecție a mediului, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al JA România, proiectul urmărește să crească gradul de conștientizare în rândul elevilor cu privire la problemele de mediu din comunitățile lor. În prima etapă a proiectului, 169 de licee din 96 de localități au utilizat resurse educaționale disponibile pe platforma JA Learn în cadrul activităților de clasă. Astfel, peste 6.280 de elevi au participat la studii de caz și exerciții de lucru în echipă pentru a înțelege conceptele și principiile sustenabilității, cum ar fi ciclul de viață al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică și economia verde.

Soluții pentru problemele de mediu

În a doua etapă a proiectului, 28 de licee au organizat acțiuni de informare pentru comunitate privind utilizarea responsabilă a resurselor de mediu și au planificat acțiuni fezabile pentru viitor. Această etapă, desfășurată sub forma unei competiții, a vizat capacitatea elevilor de a propune soluții pentru problemele de mediu și de a deveni agenți ai schimbării în comunitățile lor.

Proiectul câștigător a fost realizat de o echipă de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara. Aceștia au propus utilizarea upcycling-ului pentru articole de îmbrăcăminte și consiliere pentru combaterea fenomenelor de fast fashion și bullying vestimentar. Finala, organizată la sfârșitul lunii mai la sediul central Raiffeisen Bank, a reunit 20 de echipe formate din elevi și profesori coordonatori.

Impactul asupra comunităților

Alte nouă proiecte din București și alte orașe au fost premiate pentru relevanța lor în raport cu nevoile comunităților și impactul pozitiv anticipat. Proiectele premiate au variat de la reciclarea creativă la amenajarea dendrobotanică a spațiilor din jurul liceelor și protejarea habitatelor și biodiversității locale.

Bogdan Popa, vicepreședinte Operațiuni & IT la Raiffeisen Bank România, a declarat: "Suntem alături de Junior Achievement România de 14 ani, iar prin 'Eco-nomie pentru comunitatea ta' ne-am bucurat să susținem o inițiativă care încurajează liceenii să adopte atitudini responsabile față de mediu."

Cele 10 licee premiate vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 76.000 de lei, fonduri ce vor fi utilizate pentru acțiuni care contribuie la gestionarea responsabilă a resurselor în cadrul școlii sau pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.

Kituri de dezvoltare

Parteneriatul dintre Raiffeisen Bank România și JA România, lansat în 2010, a oferit până acum activități, resurse și kituri educaționale gratuite pentru dezvoltarea abilităților de planificare financiară pentru 310.000 de elevi și peste 7.700 de profesori. În plus, 42 de licee au beneficiat de finanțări pentru îmbunătățirea condițiilor de învățare și acces la educație online.

Junior Achievement (JA) România, fondată în 1993, face parte din JA Worldwide USA și JA Europe, fiind cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală. Programele JA sunt implementate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume.

Sursa Foto: jaromania.org