Stiri

Milioane de decese cauzate de poluarea aerului

1
min
20/6/2024

Experții în domeniul climei au ajuns la concluzia că peste 8 milioane de decese au fost cauzate numai în decurs de un an de cauze asociate poluării aerului, peste 700.000 fiind copii cu vârste sub 5 ani

Poluarea aerului, atât în spațiile interioare cât și în cele exterioare, cauzează numeroase decese la nivel global, inclusiv în rândul copiilor. Conform unui raport recent publicat sub egida UNICEF, această problemă a devenit mai letală decât fumatul, potrivit Hotnews.

În 2021, peste opt milioane de persoane au murit din cauza poluării aerului, dintre care 700.000 erau copii sub cinci ani. Aceste date provin dintr-un studiu realizat de cercetători de la institutul american Health Effects Institute, citat de agențiile France Presse și Agerpres. Studiul utilizează informații din baza de date Global Burden Disease, care include date din peste 200 de țări. Încă nu a fost publicat într-o revistă științifică.

Risc major pentru sănătate

Conform cercetătorilor, expunerea la poluarea atmosferică prezintă acum un risc mai mare pentru sănătate decât fumatul sau o dietă necorespunzătoare. Majoritatea deceselor legate de poluarea aerului sunt cauzate de inhalarea particulelor fine PM2.5, cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Aceste particule contribuie la apariția mai multor boli, inclusiv cancer pulmonar, boli cardiovasculare și diabet.

Raportul evidențiază și rolul tot mai periculos al poluării cu ozon, alimentată de fenomene asociate încălzirii climatice. Cercetătoarea Pallavi Pant de la Health Effects Institute a menționat pentru AFP că observăm un număr tot mai mare de regiuni expuse la episoade scurte și intense de poluare a aerului, cauzate de incendii forestiere și canicule severe.

Mortalitatea infantilă

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, aceasta este în principal cauzată de utilizarea combustibililor periculoși precum cărbunele și lemnul în bucătărie, în special în Asia și Africa. Eforturile de a facilita accesul la metode de gătit mai sigure au contribuit semnificativ la reducerea mortalității infantile legate de poluarea aerului cu peste jumătate din anul 2000, conform raportului.

Sursa Foto: Shutterstock