Stiri

Minele ilegale de aur iau amploare Brazilia. Dezvăluirile Greenpeace de la granița cu Amazonul

4
min
26/8/2024

În timp ce Brazilia încearcă să reprime mineritul aurifer ilegal din pădurea tropicală amazoniană, mii de mineri sălbatici au convergent către o nouă perspectivă în statul agricol Mato Grosso, a declarat joi Greenpeace, potrivit Reuters.

Fotografii șocante cu zeci de hectare (acri) de pădure curățate de vegetație și dezgropate de mineri au fost luate dintr-un avion al Greenpeace miercuri și au arătat că mina se află pe un teritoriu protejat al indigenilor numit Sararé.

Minele ilegale de aur iau amploare Brazilia. Dezvăluirile Greenpeace de la granița cu Amazonul

Greenpeace a citat estimările procurorilor federali potrivit cărora există 5.000 de mineri ilegali pe sit, număr care a crescut de anul trecut, în ciuda eforturilor de aplicare a legii depuse de poliție și de agenția guvernamentală de protecție a mediului Ibama.

„În iulie, teritoriul Sararé a fost ținta unei operațiuni a poliției federale, a Ibama și a altor agenții federale pentru a curăța zona și a arde utilajele de excavare folosite de mineri. Cu toate acestea, după cum arată imaginile, zeci de excavatoare rămân acolo”, a afirmat Greenpeace într-o declarație.

În conformitate cu constituția Braziliei, terenurile indigene recunoscute oficial sunt interzise pentru minerit și agricultură comercială, arată Reuters.

Președintele Luiz Inacio Lula da Silva s-a angajat să elimine mineritul ilegal de pe terenurile indigene și să reducă la zero defrișările ilegale până la sfârșitul mandatului său în 2026.

Anul trecut, în Amazon, guvernul său a mobilizat forțe militare și de poliție într-o operațiune de evacuare a mii de mineri de aur de pe teritoriul Yanomami, cea mai mare rezervație braziliană, de mărimea Portugaliei, la granița de nord cu Venezuela.

Însă minerii ilegali, stimulați de prețurile record ale aurului, au continuat să se infiltreze în teritoriu, aducând boli și violență și provocând malnutriție generalizată în rândul yanomami, cel mai mare trib relativ izolat din America de Sud.

În rezervația Sararé, aproximativ 250 de indigeni trăiesc în șapte sate care sunt acum amenințate de mineritul ilegal, care se adaugă unei frontiere agricole care înaintează neîncetat în pădurea amazoniană, deschizând noi plantații de soia.

Datele sistemului brazilian de imagini prin satelit DETER, care detectează noi defrișări și situri miniere, arată că alertele privind noi zone miniere, cunoscute sub numele de „garimpos” în portugheză, au crescut de la 273 de alerte privind noi hectare minate anul trecut în Sararé la 570 de hectare în primele șase luni ale acestui an, a declarat Greenpeace.

Teritoriul Sararé, cu 67 000 de hectare (165 560 de acri) de pământ ancestral, este situat la aproximativ 500 km vest de Cuiabá, capitala statului Mato Grosso, și aproape de granița cu Bolivia.

Cel mai apropiat oraș de rezervație se numește Conquista d'Oeste (Conquista Vestului).

sursa foto: greenpeace.com