Life Style

Ministerul Energiei ajustează datele licitației pentru contractele pentru Diferență: accent pe proiectele eoliene

1
min
17/6/2024

Contractele pentru Diferență vor fi amânate cu 1-2 luni, iar proiectele eoliene vor avea o pondere mai mare decât cele fotovoltaice, anunță Sebastian Burduja

Prima licitație pentru alocarea fondurilor în cadrul schemei de sprijin prin Contractele pentru Diferență (CfD) va suferi modificări, prioritizând finanțarea proiectelor eoliene în detrimentul celor fotovoltaice, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la deschiderea conferinței regionale FOREN 2024.

„Contractele pentru Diferență vor fi implementate în acest an, deși inițial ne propusesem să semnăm contractele în septembrie, vom amâna probabil cu o lună-două. Ajustăm în prezent, pentru a determina exact din cei 2.000 MW ce proporție va fi alocată solarului și ce proporție eolianului. Inițial planificasem 1.000 MW pentru fiecare, dar observăm o suprasaturare a pieței cu proiecte solare, finanțate și prin PNRR și Fondul pentru Modernizare, și dorim să echilibrăm cu CfD-uri. Trebuie să ajustăm”, a declarat Burduja conform e-nergia.ro.

Acesta a mai precizat că există mai multe scenarii și că o decizie finală va fi luată în cursul acestei săptămâni, urmând a fi publicat și calendarul actualizat.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să introducă schema CfD pentru a sprijini instalarea a 5.000 MW în capacități eoliene și fotovoltaice. Schema CfD va funcționa timp de 15 ani, oferind investitorilor garanția unui preț stabil pentru energia produsă, indiferent de modul de vânzare.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 3 miliarde de euro pentru sprijinirea instalațiilor de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică prin mecanismul CfD, finanțarea provenind din Fondul pentru Modernizare.

Beneficiarii schemei vor fi selectați prin runde de licitație, unde fiecare participant își va propune proiectul și prețul de exercitare. Prima licitație pentru 2.000 MW, împărțiți inițial egal între eolian și fotovoltaic, era planificată pentru acest an, însă acum se preconizează o modificare a acestor proporții.

Prețurile maxime de exercitare pentru prima licitație vor fi de 91 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 93 de euro/MWh pentru cele eoliene.