-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj

Licitație de 1,2 miliarde de lei pentru patru parcuri fotovoltaice noi la Rovinari și Turceni în județul Gorj

22 ianuarie 2025, 09:00

#greenTALKS

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică proiectul Legii Mirosurilor

Scris de: Green News | 29 decembrie 2020, 10:18

ministerul-mediului-a-lansat-in-consultare-publica-proiectul-legii-mirosurilor

Ministerul Mediului a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și a conținutului planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru activitățile care pot crea disconfort olfactiv.

Legea nr. 123/2020, cunoscută ca „Legea mirosurilor”, aprobată de Parlament pe 10 iulie 2020, are ca scop întărirea coordonării în cadrul procedurilor de reglementare dintre autoritatea publică pentru sănătate și autoritatea publică pentru protecția mediului. În acest sens, se vor putea impune condițiile de funcționare pentru respectarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației pentru proiectele sau activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale. De asemenea, în lege sunt specificate standardele în vigoare conform cărora se evaluează prezența și concentrația mirosurilor în aerul înconjurător.

Legea prevede că autoritatea publică centrală cu responsabilități în domeniul protecției mediului și autoritatea publică centrală cu responsabilități în domeniul sănătății trebuie să elaboreze, în termen de maximum 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv şi planul de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activitățile care pot crea disconfort olfactiv.

Metodologia are rolul evaluării și gestionării la nivel național a mirosurilor care provoacă efecte neplăcute și inacceptabile, dar și rolul evaluării riscului asupra stării de sănătate în funcție de agentul cauzal și determinarea măsurilor aplicabile în vederea diminuării disconfortului olfactiv, potrivit Ministerului Mediului. Metodologia se adresează atât operatorilor economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv, cât și autorităților administrației publice centrale și locale și publicului.

Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează și se pune în aplicare de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv. De asemenea, autoritățile administrației publice locale trebuie să prevadă la elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

În acest sens, proiectul de act normativ supune spre aprobare metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv și conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv pentru toate activitățile care pot crea disconfort olfactiv.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 30 de zile de la datapublicării pe site [21 decembrie], la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Evaluare Impact și Controlul Poluării, persoane de contact:

Ana-Maria TUDOSE, consilier superior, telefon/fax: 0213160421, e-mail: anamaria.tudose@mmediu.ro și

Mihaela Claudia PĂUN, consilier superior, telefon/fax: 0213160421, e-mail: claudia.paun@mmediu.ro.