Solutii

Ministerul Mediului investește 178 milioane de lei în „Cadastrul apelor” pentru gestionarea riscurilor climatice

2
min
10/7/2024

Proiectul PNRR va măsura 70% din cursurile de apă și va folosi tehnologii digitale pentru a îmbunătăți managementul resurselor de apă și prevenirea inundațiilor

Ministerul Mediului alocă aproape 178 milioane de lei pentru proiectul „Cadastrul apelor”, destinat îmbunătățirii gestionării riscurilor asociate schimbărilor climatice. Proiectul, parte a PNRR, urmărește cadastrarea a 70% din lungimea cursurilor de apă, concentrându-se pe măsurarea albiilor minore, pe unde curge efectiv apa, excluzând albiile inundabile. În prezent, hărțile de hazard și de risc naționale identifică zonele inundabile și obiectivele socio-economice expuse.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea investițiilor în cadrul proiectului „Realizarea cadastrului apelor”.

Conform unui raport al Băncii Mondiale din 2018, România este printre cele mai predispuse țări europene la inundații, cu pagube frecvente și semnificative. Peste un milion de hectare sunt expuse inundațiilor, aproape un milion de români trăiesc în zone cu risc mare, și peste 900 de comunități sunt situate în zone cu risc ridicat. Inundațiile produc anual prejudicii de aproximativ 140 de milioane de euro.

Raportul „Diagnostic privind Apele din România” al Băncii Mondiale anticipează că schimbările climatice vor afecta semnificativ resursele de apă și gestionarea lor în România.

Autoritățile subliniază necesitatea colectării și prelucrării rapide a datelor exacte în situații de risc. Proiectele cu finanțare comunitară și investițiile proprii depind de întabularea albiilor minore ale cursurilor de apă. Astfel, proiectul va folosi tehnici digitale pentru delimitarea rapidă a albiilor minore pentru circa 70% din lungimea cursurilor de apă, utilizând informații satelitare cu rezoluții de 1 metru.

Proiectul va crea instrumente pentru colectarea sistematică a datelor satelitare, facilitând identificarea zonelor de mobilitate a albiilor, eroziunilor și deponiilor care pot afecta lucrările hidrotehnice și alte obiective socio-economice. De asemenea, se va constitui o bază de date istorică cu informații satelitare, contribuind la corelarea dezvoltării spațiale cu hazardele naturale, precum inundațiile și alunecările de teren, îmbunătățind astfel managementul integrat al resurselor de apă, notează Focus Energetic.

Cadastrul apelor va include achiziționarea unui model digital de teren (DTM) și model digital de suprafață (DSM) la nivel național, disponibil tuturor autorităților de stat, dezvoltarea de software pentru monitorizarea modificărilor albiei râurilor și a eroziunilor, și digitizarea semiautomată a albiilor minore bazată pe imagini ortofoto și satelitare.

Finanțarea proiectului „Realizarea cadastrului apelor” este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026, Pilonul I „Tranziția Verde”, Componenta C1 – „Managementul Apei”, Investiția I6 – „Realizarea cadastrului apelor”. Contractul de finanțare nr. C1_I6_0_71601_08_11_2023, în valoare de 177,786 milioane de lei (35,7 milioane de euro cu TVA), a fost semnat între Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Române”. Valoarea eligibilă a proiectului este de 149,4 milioane de lei (30 milioane de euro), iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR este de 5,7 milioane de euro.