...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Ministrul Energiei propune pentru București o centrală electrică pentru arderea deșeurilor și producerea de energie

Scris de: News Green | 25 februarie 2025, 08:02

Ministrul energiei
SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat necesitatea valorificării energetice a deșeurilor municipale în București prin dezvoltarea unei centrale de producție a energiei din deșeuri.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de lansare a unui studiu de fezabilitate privind integrarea surselor regenerabile eoliene și fotovoltaice, precum și a soluțiilor de stocare, în sistemul centralizat de încălzire al Capitalei. Proiectul este realizat de Electrocentrale București (ELCEN) în parteneriat cu Norsk Energi din Norvegia și Audit IT&C SRL, conform profit.ro.

„Bucureștiul este singura capitală europeană care încă depozitează deșeurile la groapă, o soluție ineficientă și poluantă. Este necesară o analiză serioasă privind implementarea unei instalații de valorificare energetică a deșeurilor. Deși acest subiect generează diverse opinii, realitatea este că un astfel de proiect ar aduce beneficii orașului. În acest sens, parteneriatele internaționale pot facilita dezvoltarea unei soluții adecvate pentru ELCEN și București”, a declarat Burduja.

Valorificarea energetică a deșeurilor

Conceptul de valorificare energetică a deșeurilor este discutat de peste un deceniu. În 2015, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a inclus în strategia de salubrizare necesitatea construirii unui incinerator de deșeuri. În același an, fostul primar general Sorin Oprescu anunța intenția de a dezvolta o unitate care să asigure aproximativ 5% din necesarul de energie termică al orașului, estimând investiția la 190 de milioane de euro, cu finanțare parțială din fonduri europene.

În 2016, s-a analizat posibilitatea transferului gratuit al unui teren de peste 11 hectare din sectorul 1, situat pe strada Chitila, de la Serviciul Român de Informații (SRI) către Primăria Capitalei. Locația, aflată în proximitatea gropii de gunoi Rudeni și a rampei ecologice Chiajna, ar fi putut fi utilizată pentru proiecte de management integrat al deșeurilor, inclusiv pentru construirea unei centrale termoelectrice în cogenerare care să utilizeze deșeurile municipale drept combustibil.