Solutii

Ministrul Mediului anunță reguli noi pentru Programul Casa Verde, astfel încât participanții să beneficieze de un tratament egal la înscriere

3
min
10/10/2024

Regulile Programului Casa Verde Fotovoltaice urmează să fie ajustate, în încercarea de a face procesul de înscriere mai accesibil pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei care nu au reușit să finalizeze rapid înscrierea în sesiunile din acest an.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că modificările au ca scop eliminarea actualelor provocări legate de viteză și performanțe digitale, menționând că nu dorește să transforme programul într-o „olimpiadă digitală”, unde succesul depinde exclusiv de rapiditatea înscrierii, conform economedia.ro.

În cadrul unui interviu acordat postului Digi24, Fechet a explicat că guvernul analizează mai multe metode care ar putea asigura un „tratament egal” tuturor celor care doresc să participe. Conform datelor prezentate de ministru, în sesiunile recente de înscrieri, aproximativ 35% dintre aplicanți au reușit să depună toate documentele necesare într-un interval de doar câteva secunde, iar peste 60% dintre dosare au fost introduse manual într-un interval de unu până la două minute. Această situație a generat frustrare în rândul multor români care nu au reușit să țină pasul cu viteza impusă de platforma digitală.

Nu e o competiție de abilități digitale

Ministrul a subliniat că, pe viitor, autoritățile nu vor permite ca Programul Casa Verde Fotovoltaice să devină o competiție de abilități digitale, menționând că „nu este corect ca cei mai rapizi sau cei mai familiarizați cu tehnologia să aibă avantaje față de restul populației.” Fechet a adăugat că se iau în calcul mai mulți factori de departajare și instrumente care să permită accesul egal al tuturor cetățenilor, indiferent de capacitatea lor de a naviga eficient o platformă online. „Este necesar să ne gândim la niște factori de departajare care să fie corecți și să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficiezede un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, a spus el.

Un alt aspect important discutat de ministru a fost legat de suspiciunile privind fraudarea procesului de înscriere prin utilizarea inteligenței artificiale (AI) sau a altor metode automate de accelerare a înscrierilor. Fechet a asigurat că aceste acuzații sunt luate înserios, iar dacă se va confirma că procesul a fost fraudat, vinovații vor fi pedepsiți. „Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați, fără îndoială, vor plăti”, a declarat el.

Propunere pentru viitoarele sesiuni

În paralel, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) a intervenit cu o propunere pentru viitoarele sesiuni de înscriere. Ei sugerează ca, pentru a elimina suspiciunile de nereguli, dosarele validate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) să fie extrase aleatoriu, printr-un program computerizat securizat, posibil elaborat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Această măsură este considerată necesară din cauza suspiciunilor că unele dosare au fost înscrise cu ajutorul unor programe speciale care au permis depunerea lor în mod neobișnuit de rapid.

În comunicatul Asociației Prosumatorilor, se atrage atenția că, în sesiunea recent încheiată pentru Regiunea București-Ilfov, timpul de înscriere a fost redus la mai puțin de un minut pentru validarea unui număr de 3.800 de dosare. Mulți participanți și-au exprimat nemulțumirea față de această situație, menționând că a fost imposibil să concureze cu persoanele care au reușit să finalizeze procesul atât de rapid. „Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona București-Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație”, se arată în comunicat.

Suspiciuni de utilizare a inteligenței artificiale

Pe lângă suspiciunile de utilizare a inteligenței artificiale, s-a observat și un fenomen de „ajutor” contra cost, în care anumite persoane au oferit servicii plătite pentru a facilita înscrierea rapidă a dosarelor. Tarifele pentru aceste servicii variau de la câteva sute de lei până la peste o mie de lei, în funcție de complexitatea metodei utilizate. APCE consideră că acest fenomen reflectă inventivitatea românilor în găsirea unor modalități de a obține avantaje în cadrul programului, dar ridică probleme serioase de etică și legalitate.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a răspuns la aceste acuzații, menționând că platforma utilizată în cadrul programului este aceeași pentru toate regiunile țării și că a fost optimizată pentru a preveni utilizarea unor metode de înscriere automate. AFM a introdus un cod suplimentar de verificare (captcha) pentru a descuraja utilizarea roboților în procesul de înscriere și pentru a asigura corectitudinea procesului. „Administrația Fondului pentru Mediu a dezvoltat și utilizat aceeași aplicație informatică pentru înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ca și anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha) tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor”, se precizează într-un comunicat oficial.

Un nou mod de alocare a bugetului

Un alt punct de dispută a fost alocarea bugetului pentru fiecare regiune, care a variat în funcție de numărul cadastralal locuințelor înregistrate. De exemplu, Regiunea București-Ilfov a beneficiat de cel mai mic buget alocat, în valoare de 114.120.000 lei, ceea ce a stârnit nemulțumiri din partea locuitorilor din această zonă, în comparație cu alte regiuni care au primit sume de două sau chiar trei ori mai mari.

AFM a subliniat că cererea pentru program este extrem de mare și că platforma a înregistrat între 1,26 și 2,49 milioane de accesări într-un interval de opt minute, între orele 9:55 și 10:03, în funcție de regiune. Pentru a menține transparența și corectitudinea, platforma oferă în timp real informații despre epuizarea bugetului alocat fiecărei regiuni, aceste date fiind publicate pe site-ul oficial al Administrației Fondului pentru Mediu.

Statistica Programului din perioada septembrie – octombrie

În cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice,sesiunea 27 septembrie - 8 octombrie 2024, s-au înscris în total 65.996 depersoane fizice pentru proiecte ce însumează 1.979.880.000 lei.

95% dintre solicitanții persoane fizice și-aufinalizat înscrierea între 30 de secunde și 2 minute, astfel:

2.448 de solicitanți au depus proiectele în maipuțin de 30 de secunde;

24.112 solicitanți au depus proiectele între 30de secunde și 1 minut;

38.710solicitanți au depus dosarele între 1 și 2 minute;

726 desolicitanți au depus dosarele în mai mult de 2 minute.