Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că intenționează să îmbunătățească accesibilitatea Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, astfel încât și cetățenii care nu sunt familiarizați cu utilizarea tehnologiei digitale să poată beneficia de acest sprijin guvernamental.
În cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul Victoria, oficialul a subliniat că până în prezent procesul de înscriere a fost perceput ca fiind dificil și exclusivist, necesitând abilități digitale avansate, conform Guvernului.
„În trecut, acest program se transformase într-unul de competențe digitale. Era mai mult o olimpiadă de informatică decât de panouri fotovoltaice și cred că și acele persoane care sunt mai puțin familiarizate cu tastatura, cu laptopul sau calculatorul trebuie să aibă o șansă pentru a beneficia de programul ‘Casa Verde Panouri Fotovoltaice’”, a afirmat Mircea Fechet.
Ministrul a adăugat că ministerul analizează posibilitatea de a adapta procedura de înscriere, astfel încât procesul să fie mai echitabil și incluziv. În același timp, se are în vedere păstrarea calendarului de înscriere deja stabilit, cu ajustări în funcție de fondurile suplimentare disponibile:
„Vom face acest lucru menținând în continuare perioada de înscriere și, pe măsură ce avem sume suplimentare, să putem să calificăm și restul persoanelor, e o chestiune pe care o putem lua în calcul. Vom face acest lucru raportându-ne și la valoarea de cofinanțare, care ar putea să crească anul acesta… În anii trecuți am avut 10% cu 90%. E posibil ca o cofinanțare un pic mai mare să mai reducă din viteza de înscriere”, a precizat ministrul.
Metode alternative de selecție
În ceea ce privește eventualele metode alternative de selecție a beneficiarilor, precum organizarea unei loterii, ministrul a exprimat rezerve în legătură cu eficiența și oportunitatea unei astfel de soluții:
„Nu îmi propun să îl transformăm din olimpiadă de informatică în loterie sau altfel de instrument. Însă, cu siguranță, există o preocupare la nivelul ministerului”, a adăugat acesta.
Totodată, ministrul a reafirmat angajamentul instituției față de extinderea finanțării pentru achiziția de acumulatori, o măsură solicitată frecvent de către prosumatori. Acest demers urmărește creșterea gradului de independență energetică a gospodăriilor și reducerea suplimentară a costurilor cu energia electrică.
„Ne propunem în continuare să finanțăm acumulatori. Finanțarea acumulatorilor are un feedback foarte bun din partea prosumatorilor, pentru că îi face pe aceștia și mai independenți decât erau înainte. Facturile la curent vor fi și mai mici, pentru că vom consuma noaptea ceea ce producem ziua”, a explicat Fechet.
În acest context, ministrul a anunțat și lansarea unui nou program dedicat celor care au investit din surse proprii în instalarea de panouri fotovoltaice, fără a beneficia anterior de sprijin guvernamental:
„Anul acesta vom avea un program dedicat acelor prosumatori care nu au mai așteptat statul român să îi finanțeze, acei români care din resurse proprii și-au pus panouri fotovoltaice. Cred eu că ar trebui cumva ajutați, sprijiniți și ne propunem să deschidem un program special pentru achiziția bateriilor, acumulatorilor, în legătură cu această categorie de prosumatori”, a conchis ministrul.