Life Style

Ministrul Mediului: Între 5.000 și 6.000 de români își câștigă existența datorită sistemului de garanție-returnare

1
min
24/7/2024

Mircea Fechet susține că persoanele care colectează PET-uri nu ar trebui sancționate de Poliția Locală, subliniind impactul pozitiv asupra reciclării și economiei locale.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că între 5.000 și 6.000 de români își asigură traiul zilnic datorită sistemului de garanție-returnare. Aceștia caută sticle prin oraș, inclusiv în coșurile stradale, sticle care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi, a explicat Fechet.

El a subliniat că persoanele care colectează PET-uri din coșurile de gunoi nu ar trebui sancționate de Poliția Locală. „Ar fi între 5.000 și 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanție-returnare. Caută sticle prin oraș, prin coșuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Un cetățean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliția Locală pentru că a scos un PET dintr-un coș”, a spus Mircea Fechet la Prima TV.

Întrebat despre motivul sancțiunii aplicate cetățeanului, Fechet a menționat că nu este clar, dar consideră că a fost o greșeală și a profitat de ocazie pentru a-și exprima opinia public. „Eu cred că e greșit să amendezi un om care ia PET-ul dintr-un coș de gunoi, pentru că acel PET ar fi ajuns la groapă. În situația în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câștigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare”, a explicat ministrul.

Fechet a subliniat că cel mai mare procesator de PET-uri din România și din Sud-Estul Europei a renunțat pentru prima dată la importul de PET-uri din alte țări, ceea ce consideră o veste extraordinară.