Deşeurile de ambalaje rămân cea mai semnificativă categorie de deşeuri pe care, în loc să le reciclăm, le amestecăm şi le depozităm sau le găsim aruncate ilegal în natură, potrivit Ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Deşi speră ca odată cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) să crească rata reciclării în România, Fechet recunoaşte că SGR va îmbunătăţi doar o mică parte din problemă.
„Avem speranțe mari că lucrurile se vor schimba anul acesta, odată cu implementarea #SGR, însă ambalajele din băuturi reprezintă doar o mică parte din totalul deșeurilor din ambalaje”, a spus Ministrul Mediului.
„Îndeplinirea țintelor nu va fi posibilă decât prin contribuția comună a tuturor actorilor de pe lanț: producători, retaileri, OIREP, colectori, reciclatori, UAT și ADI, autorități centrale, locale și, bineînțeles, generatorii de deșeuri”, a adăugat Fechet pe pagina sa de Facebook.
Declaraţiile acestuia vin în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei OIREP Ambalaje, din care fac parte mai multe Organizaţii care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului.
„De asemenea, în cadrul întâlnirii noastre, am discutat și despre impactul modificărilor legislative, din domeniul managementului deșeurilor, asupra realizării obiectivelor aferente anului 2023, dar și despre crearea unui mecanism prin care se dorește eficientizarea colectării din fluxul de deșeuri municipale, prin colaborarea dintre OIREP și UAT”, a spus ministrul.
Foto: Freepik