Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că tăierile ilegale de pădure continuă să fie prezente, dar la o scară mai redusă comparativ cu situația din urmă cu două decenii.
El a anunțat că, odată cu implementarea sistemului SUMAL 3 și instalarea camerelor video inteligente, monitorizarea pădurilor se va îmbunătăți. De asemenea, vor fi utilizate drone pentru supravegherea zonelor unde sunt înregistrate alerte, conform profit.ro.
În cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News, Fechet a fost întrebat despre amploarea actuală a fenomenului tăierilor ilegale de pădure.
„Mai reprezintă cu siguranță un fenomen. Nu la o scară așa cum o știam acum 20 de ani sau acum 10 ani, însă cu siguranță există încă acest fenomen și nici nu va fi vreodată eradicat, pentru că există zone extrem de vulnerabile în vecinătatea unor comunități foarte dependente de lemn de foc, poate și din punct de vedere social, mai sensibile. Însă cu siguranță nu se mai fură lemn așa cum se fura odată și putem spune, urmărind inclusiv cifrele preliminare pe care le avem din inventarul forestier național, pentru că fondul forestier este inventariat odată la 5 ani, exact așa cum facem inventarul la un magazin, putem spune că acest fenomen este unul în scădere”, a afirmat Fechet.
Măsurile vor deveni funcționale în perioada următoare
Ministrul a precizat că implementarea SUMAL 3, a hărților satelitare și a camerelor video inteligente este în desfășurare, iar aceste măsuri vor deveni funcționale în următoarele luni. Conform acestuia, 350 de puncte de monitorizare vor fi dotate cu sisteme de supraveghere într-o primă etapă.
„Discutăm de niște artere principale. Avem o hartă a volumului de lemn transportat. Ele vor fi puse în punctele prin care trebuie să treci. Ele nu vizează neapărat lemnul tăiat ilegal, dar ele sunt corelate cu niște volume transportate pe care astăzi le cunoaștem. Avem astfel de hărți și cred că într-o primă fază ne vor ajuta foarte mult. Pentru că ele nu doar vor identifica numărul de înmatriculare al camioanelor, dar vor ști să interogheze în timp real SUMAL”, a completat Fechet.
El a mai precizat că monitorizarea pădurilor va fi realizată atât aerian, cât și terestru, cu ajutorul dronelor, pentru o mai bună identificare a transporturilor de masă lemnoasă.
„Vom scana pădurea și din aer și de la sol, am achiziționat drone pentru a putea ajunge în zonele unde avem alerte. Spunem noi că în materia trasabilității masei lemnoase, cel puțin, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte zone, cum ar fi transportul balastului sau transportul agregatelor minerale (..) lucrurile sunt din ce în ce mai clare, mai bune. Ne bazăm și pe sprijinul populației pentru că mulți români au inspectorul pădurii în telefon și mai verifică din când în când transporturile de masă lemnoasă”, a mai arătat ministrul, precizând că este optimist.