Mircea Fechet, ministrul Mediului, a prezentat recent câteva intenții privind modificarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Conform declarațiilor sale, una dintre schimbările propuse pentru Rabla Clasic vizează majorarea sumei acordate de stat sub formă de ecotichet, conform economica.net.
„Îmi doresc ca valoarea ecotichetului la autoturismele electrice să crească, reamintesc că aceasta a scăzut anul trecut de la 10.000 la 5.000 de euro, ceea ce a descurajat, cel mai probabil, mulți români să achiziționeze un autoturism electric”, a afirmat ministrul. În plus, acesta a menționat intenția de a simplifica procedurile din cadrul Rabla Plus, programul destinat mașinilor electrice: „Ne dorim să simplificăm procedura. Întrucât în acest moment există mai multe ecobonificații, voi veni cu o propunere pentru programul multianual 2025-2030”.
În ceea ce privește Rabla Clasic, dedicat autovehiculelor cu motoare cu ardere internă, ministrul a anunțat modificări care ar putea genera dezbateri.
„La Rabla Clasic ne propunem să fim mai verzi. Să nu mai finanțăm și motorizările diesel. Aceasta este o decizie pe care am luat-o cu producătorii și importatorii auto. Dorim să finanțăm, în viitor, motoare prietenoase cu mediul”, a explicat Mircea Fechet.
Piața de vehicule electrice în România
Declarațiile au fost făcute în contextul unei expoziții organizate la Ministerul Mediului, unde au fost prezentate modele electrice produse în România, precum Ford Puma Gen-E, Ford E-Tourneo Courier și Ford E-Transit Courier.
„Piața de vehicule electrice este în dezvoltare în România, chiar dacă a înregistrat unele scăderi în ultimul an generate de evoluția industriei auto la nivel global. Producerea acestor modele în România înseamnă timpi mai scurți de așteptare pentru cumpărătorii care își doresc mașini electrice. Totodată, ne dorim cât mai multe mașini electrice, prietenoase cu mediul înconjurător, mai ales în orașele mari, unde traficul este un factor important al creșterii nivelului poluării aerului”, a completat ministrul.
Anterior, Mircea Fechet a subliniat că stabilirea bugetului pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus depinde de aprobarea bugetului de stat.
„Îmi propun ca bugetul programului Rabla să fie cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. Urmează, bineînțeles, să vedem, cum am spus și mai devreme, ce finanțăm și în ce cuantum. Dar nu îmi propun să reduc bugetul programului Rabla, pentru că decarbonizarea sectorului de transport, un parc auto național mai nou, mai sigur, mai eficient și mai puțin poluant, până la urmă e o chestiune care ajută pe toată lumea”, a mai anunțat recent ministrul.