Persoanele care doresc să participe anul acesta în programul Casa Verde Fotovoltaice sunt sfătuite să verifice cu atenție instalatorul ales, pentru a se asigura că acesta poate finaliza lucrările conform contractului.
În 2023, mii de beneficiari au întâmpinat dificultăți după ce au ales o firmă care oferea prețuri reduse, dar care nu și-a îndeplinit obligațiile. Aceștia acuză compania de neexecutarea serviciilor contractate, după ce aceasta a încasat avansurile și nu a efectuat lucrările necesare, conform stirileprotv.ro.
Firma TAW Energy a fost reclamată de numeroși clienți înscriși în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Beneficiarii au achitat avansuri de 2.000 de lei, însă nu au primit panourile solare promise, ceea ce îi expune riscului de a pierde finanțarea de 20.000 de lei oferită de stat. În urma acestor situații, au fost depuse plângeri la Protecția Consumatorului și la Poliție, iar autoritățile au deschis nouă anchete penale.
O familie din Brașov a declarat:
„Foarte bine documentați în a da răspunsuri mincinoase. Ne-au luat ca pe niște copii fraieri”.
Compania Technology Artificial World SRL (TAW Energy) a atras inițial peste 5.000 de clienți, un număr semnificativ în rândul instalatorilor acreditați de AFM. Aceasta a oferit o ofertă atractivă: panouri de 6 kW în loc de 3 kW, la același preț. Cu toate acestea, livrările și instalările nu au fost realizate conform așteptărilor, iar beneficiarii solicită acum restituirea avansurilor.
Bătaie de joc
Un client a relatat interacțiunea cu reprezentanții firmei:
„- Am mai venit și săptămâna trecută. Era aici dl Dragoș Luca. Ne-a promis că săptămâna asta ne sună și că ne restituie banii. Nu ne-a sunat nimeni.
Se va rezolva. Mi-a zis că vă trece pe listă”.
Dragoș Luca, unul dintre managerii companiei, a oferit următoarea explicație:
„Ne-am bazat practic pe niște promisiuni a unor stocuri pe care le așteptam de acum câteva luni de zile, între timp n-au ajuns, ceea ce a dus iar la blocarea practic a unui montaj finalizat 100 la sută. Lucrurile astea le-am pus punct la punct în funcție de experiența pe care am purtat-o din acel fapt”.
Autoritatea pentru Finanțarea Mediului (AFM) a solicitat clarificări din partea Anei Maria Căpătan, administratorul firmei. Aceasta a declarat:
„Noi, în teorie, am crezut că va fi totul OK și planul nostru a fost unul… într-adevăr, au existat greșeli de gestionare, nu trebuia să luăm atât de mulți clienți”.
În încercarea de a soluționa situația, compania a direcționat clienții către alți instalatori, o practică interzisă de regulamentul AFM.
Un beneficiar a menționat:
„Eu am mai fost sunat de o firmă care mi-a spus că a sunat în urma unei înțelegeri cu dvs.”
Reprezentantul TAW Energy a răspuns:
„Avem subcontractanți. E drept că unii dintre ei au făcut și lucrul acesta, domnule, luăm noi clienții. De obicei, treaba asta se făcea fix la persoanele cu care vorbeam. Vă putem recomanda firma x, y, să vă mutați să faceți cu ei contract, poate vă convine contractul lor”.
Mai multe companii din programul Casa Verde Fotovoltaice au confirmat că au preluat liste de clienți de la TAW Energy:
„Este o înțelegere prin care noi preluăm clienții. Acum avem peste 1.300 de dosare venite prin transfer și din acestea mai bine de jumătate sunt venite de la TAW”.
Conform regulamentului AFM, în cazul în care o firmă nu își mai poate îndeplini obligațiile, aceasta trebuie să notifice instituția, care poate iniția o procedură oficială de transfer.
Ce spune Ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat:
„Subcontractarea, cesionarea contractului respectiv sau orice altă formă nu poate fi catalogată decât ca o neîndeplinire a obligațiilor legale pe care acest instalator le are”.
Vicepreședintele AFM, Adrian Corbu, a adăugat:
„Vom lua o decizie dacă vom exclude sau nu din program această firmă sau dacă vom executa scrisoarea de garanție”.
Pentru a proteja beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 și pentru a evita pierderea finanțării, Ministerul Mediului a prelungit termenul de montaj cu încă șase luni.
Mircea Fechet a subliniat:
„Există un interes major în minister de a proteja acei cetățeni care sunt vulnerabili în fața unor escroci”.
Totodată, Ministerul Mediului intenționează să modifice sistemul de garanție al instalatorilor, astfel încât aceasta să fie calculată în funcție de numărul de clienți, reprezentând 5% din valoarea totală a contractelor, în loc de o sumă fixă de 200.000 de lei, cum este în prezent.