Solutii

Ministrul Mediului susține comercianții în achiziționarea echipamentelor de colectare în Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

2
min
17/7/2024

Mircea Fechet anunță modificări în metodologia de gestionare a tarifelor și planuri pentru o schemă de ajutor de stat

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că se fac demersuri pentru sprijinirea comercianților în achiziționarea echipamentelor de colectare a ambalajelor în cadrul Sistemului Garanție-Returnare (SGR), relatează Agerpres.

"În ceea ce privește sacii, am solicitat celor de la RetuRO să modifice metodologia de calcul al tarifului de gestionare, astfel încât comercianții să nu mai fie obligați să plătească pentru sacii utilizați pentru returnarea materialelor reciclabile. O nouă metodologie a fost deja trimisă la minister și va fi pusă astăzi în consultare publică, eliminând costurile acestor saci. Aceasta a fost o problemă pe care am semnalat-o de la început și care m-a deranjat foarte tare. Mulți comercianți mi-au spus că nu doar că trebuie să își cumpere sacii, dar aceștia sunt și foarte scumpi comparativ cu alți saci disponibili pe piață", a explicat Fechet.

Referitor la prețul echipamentelor de colectare a ambalajelor, cel mai ieftin fiind de 15.000 de euro, ministrul a subliniat necesitatea identificării rapide a unei scheme de ajutor de stat. "Trebuie să găsim urgent o schemă de ajutor de stat pentru micii comercianți, care să susțină o parte din costul acestor echipamente. Am discutat și cu RetuRO despre posibilitatea ca această companie să achiziționeze și să instaleze o parte din echipamente. Pe termen lung, soluția este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare", a declarat Fechet.

Ministrul a accentuat importanța amplasării echipamentelor cât mai aproape de magazine, pentru a respecta principiul accesibilității. "Vom discuta astăzi la minister dacă vom implica și primăriile. Cred că aceste aparate trebuie să fie cât mai aproape de punctele de colectare, pentru că, în special la țară, primăria poate fi la kilometri distanță de magazinele din fiecare sat, iar accesibilitatea este crucială, mai ales pentru persoanele în vârstă", a adăugat Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a participat la inaugurarea primului echipament de colectare a ambalajelor SGR instalat în Mamaia Nord, parte a proiectului "EcoWave: revoluția reciclării pe plajă", realizat de Asociația Planeta Verde în parteneriat cu ministerul și Grupul FEPRA.