Mircea Fechet, ministrul Mediului, a transmis recent că din fondurile PNRR vor avea loc o serie de împăduriri masive în „Sahara Olteniei”, una dintre zonele deșertificate ale României! Astfel, se pregătesc 5.000 de hectare de păduri noi doar în această zonă, transmite Mediafax.
Mircea Fechet anunță împăduriri masive în „Sahara Olteniei”, zona deșertificată a României! Se pregătesc 5.000 de hectare de pădure
„Ceea ce pot să spun este că aproape jumătate din suprafețele contractate pentru a fi împădurite din PNRR, vorbim de aproximativ 10.000 de hectare de pădure nou înființate, jumătate din aceste suprafețe sunt în Sahara Olteniei, așa cum o numim.
Asta înseamnă că, deși în Ghidul de finanțare nu există puncte mai multe pentru zonele deșertificate, ci pur și simplu e o finanțare de tipul primul venit, primul servit, putem să constatăm cu ochiul liber că acolo unde e cea mai mare nevoie de pădure, acolo se și plantează cel mai mult”, a declarat Fechete.
Ministrul Fechet este de părere că cererea mare pentru împăduriri în acea zonă se datorează și faptului că munca de împădurire este mai ușoară, mai rapidă și mai ieftină.
„E adevărat că e mai ușor de plantat în nisip decât într-o zonă muntoasă. Spre exemplu, costurile sunt mai mici și viteza e una mai mare. Am participat în premieră anul acesta la o împădurire la care s-a folosit un tractor cu o viteză apreciabilă.
Dacă îmi amintesc bine, reușeau să planteze cu un singur utilaj 10 hectare pe zi, ceea ce este foarte mult în comparație cu cât reușim să plantăm la munte, unde totul se face manual, cu puieții cărați în spinare până în vârful muntelui, pentru că altcumva nu se poate”, a spus ministrul potrivit Mediafax.
Ce este Sahara Olteniei
Potrivit ministrului, în Sahara Olteniei, așa cum este numită acea zonă a României, județul Dolj este județul cel mai afectat de fenomenul de deșertificare. Sudul României se transformă încet în deșert.
Suprafețe extinse ar putea să devină, nu peste mult timp, peisaje demne de Africa de Nord, avertizează specialiștii. Numai în Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zonă cunoscută drept „Sahara Olteniei” – un triunghi, pe hartă, între Craiova, Calafat și Corabia, iar specialiştii spun că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare.
Cauza principală a acestui fenomen rar de deșertificare este defrișarea perdelelor de păduri, care opreau efectele aridității. Însă dacă în 1970 pădurile acopereau 12% din suprafața județului Dolj, acum ele mai ocupă doar 7%, iar cifra este în scădere.
În urmă cu cinci ani, specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM) trăgeau un semnal de alarmă cu privire la un scenariu sumbru.
„Până la sfârșitul secolului, vom avea creșteri în jur de patru grade, în anotimpul de vară, și în jur de trei-patru grade, în anotimpul de iarnă. Creșterile vor fi mai mari în anotimpurile solstițiale decât în cele de tranziție, ne arată modelele. Și aceste creșteri de temperatură vor fi însoțite de diminuarea precipitațiilor în sezonul cald”, spunea Roxana Bojariu, climatolog al ANM.