Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) urmează să sufere o serie de schimbări semnificative, asta după ce Guvernul României prelungește termenul până la care pot fi comercializate produsele ce nu fac parte din sistem.
Modificări importante la SGR. Termenul pentru reciclarea sticlelor fără simbol a fost prelungită până în vară
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) va suferi schimbări semnificative, după ce Guvernul României a adoptat recent o hotărâre prin care se prelungește până la 30 iunie 2025 termenul limită pentru comercializarea produselor ambalate care nu sunt incluse în acest sistem.
Schimbarea vine în sprijinul producătorilor și comercianților ce au în stoc produse fără garanția de 50 de bani, după ce inițial termenul pentru vânzarea acestor produse a fost cel de 31 decembrie 2024.
Prin prelungirea termenului limită cu încă șase luni, autoritățile au intenționat să ofere operatorilor economici o perioadă suplimentară pentru a se conforma noilor reglementări privind reciclarea ambalajelor, însă și un semnal de alarmă conform căruia, după 30 iunie 2025, comercializarea produselor ce nu fac parte din SGR devine interzisă.
Noua hotărâre impune comercianților obligația de a se asigura că produsele vândute sunt atât ambalate corespunzător, precum și înregistrare în platforma RetuRO. Prin urmare, nu vor mai putea fi comercializate produse de la producători care nu sunt înregistrați în sistem, nu au contracte valide cu administratorul SGR sau nu sunt distribuitori autorizați.
Cine gestionează sistemul și ce presupune asta
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) presupune aplicarea unei garanții de 50 de bani fiecărui ambalaj de băuturi comercializat, iar consumatorilor li se oferă posibilitatea de a returna ambalajele la punctele de colectare autorizate, primind în schimb banii înapoi.
Citește și : Scumpiri 2025. Care sunt produsele și serviciile cu cele mai mari creșteri de preț în ianuarie. Vestea bună – sunt și alimente care s-au ieftinit
Veniturile generate din reciclare sunt folosite exclusiv pentru susținerea și dezvoltarea sistemului, iar administratorul SGR este obligat să reinvestească fondurile pentru eficientizarea procesului de colectare și reciclare.
Sistemul de Garanție-Returnare este gestionat de RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A, companie formată dintr-un parteneriat public-privat, ce are ca acționari organizații din domeniul producției și comercializării băuturilor, precum și statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.