Republica Moldova are un grad de împădurire de 11,4%, potrivit statisticilor naționale, rată care o clasează la coada clasamentului țărilor europene, ea fiind de patru ori mai mică decât media de pe continent.
Totuși, timp de 17 ani, în țară a fost implementat Programul de stat de regenerare și împădurire a terenurilor fondului forestier.
Specialiștii spun că s-au făcut progrese, iar cifrele arată o creștere cu 1,8% a teritoriilor împădurite, în perioada 2003-2020.
Pe de altă parte, președinta Maia Sandu declară că împădurirea trebuie să devină un obiectiv major al țării și că se va lucra la un alt program, elaborat pentru o perioadă de 10 ani.
Citește și:
ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice
Buget de 100 milioane de lei pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice care va debuta pe 17 mai
Unii experți spun că în țară ar trebui să fie plantați circa 1,5 miliarde de arbori, însă acest lucru este greu de realizat, întrucât ar fi nevoie de investiții colosale. Între timp, în Republica Moldova se taie mai mult decât se plantează.
În plus, doar în 2020, au fost tăiați ilegal peste 13 mii de copaci.
Între anii 1812 – 1914, suprafaţa ocupată de păduri s-a micşorat de circa 2,5 ori. Ulterior, după anul 1950, aceasta a început să crească, regenerarea pădurilor fiind realizată, în mare măsură, pe cale artificială.
După 1990, împăduririle au fost abandonate și s-a ajuns la doar 9,3% din suprafață să fie ocupată de păduri.
Sursa foto: Piqsels