Stiri

Muhlrose: O localitate cu istorie de șapte secole, pe cale de dispariție

1
min
11/7/2024

Locuitorii sunt nevoiți să plece din cauza extinderii unei exploatații de cărbune, în ciuda promisiunilor de eliminare a acestuia până în 2038

Localitatea est-germană Muhlrose, cu o istorie de șapte secole, se confruntă acum cu o situație dramatică: cei 200 de locuitori trebuie să își părăsească casele. Extinderea unei exploatații de cărbune din zonă determină dispariția satului Muhlrose de pe hartă. Deși autoritățile germane au promis închiderea minelor de cărbune până în 2038, marile companii industriale accelerează procesul de exploatare, notează Digi24. Muhlrose devine astfel victima acestei decizii, situându-se pe un bogat zăcământ de lignit, un cărbune de calitate inferioară. Demolările sunt în plină desfășurare, cu peste două treimi din clădiri deja distruse și doar câteva case rămase.

Locuitorii au fost relocați și despăgubiți de compania energetică în funcție de dimensiunea proprietății lor, însă despărțirea de localitatea natală a fost grea. "Deciziile sunt luate în funcție de interesele companiilor, nu ale comunităților. Nu voiam să mă mut pentru că m-am născut aici. Asta este casa mea", a declarat Detlef Hottas, unul dintre ultimii rezidenți din Muhlrose.

Muhlrose este situat într-un bogat bazin carbonifer, la intersecția dintre Cehia, Polonia și Germania. Chiar dacă Berlinul a decretat eliminarea cărbunelui din procesul energetic, dezvoltarea noilor capacități de producție din surse regenerabile se desfășoară într-un ritm lent și insuficient. Pe lângă acest impediment, izbucnirea războiului din Ucraina, sistarea livrărilor de gaze rusești și închiderea ultimelor centrale nucleare din țară au făcut ca Germania să se bazeze puternic pe cărbune pentru producția de electricitate, potrivit Bloomberg.

Sursa foto: profimediaimages.ro.