Stiri

Munți de gunoaie pe al doilea cel mai înalt vârf din lume

3
min
23/11/2022

Vinovații sunt alpiniștii care escaladează al doilea cel mai înalt vârf din lume după Everest

Mai multe videoclipuri publicate începând din iulie 2022 arată numeroase mormane de gunoaie lăsate de alpiniști pe muntele K2, cel mai înalt punct din Pakistan și al doilea cel mai înalt munte din lume. Soarele din vara toridă a topit zăpada și a scos la suprafață gunoaiele.

Munți de gunoaie pe K2

Corturi rupte, frânghii abandonate, resturi de ambalaje, toate în mijlocul munților înzăpeziți. Acesta este contrastul izbitor evidențiat de fotografiile și videoclipurile publicate în iulie 2022 pe rețelele de socializare.

Vinovații sunt alpiniștii care escaladează muntele K2, 8.611 m, al doilea cel mai înalt vârf din lume după Everest și unul dintre cele mai greu de urcat.

Printre alpiniștii care au filmat, pakistanezul Wajid Ullah Nagri, originar dintr-o vale învecinată, ne detaliază: „Toți alpiniștii vor să escaladeze K2. Abia așteptam să o fac și eu. Dar ceea ce am văzut pe acel munte mi-a frânt inima.

Simțeam de parcă propria mea casă era plină de gunoi și trebuia să fac curat. La Tabăra de camping 1, o mulțime de corturi vechi, probabil 20-30, înghețaseră sub zăpadă. Când temperaturile au crescut, zăpada a început să se topească. Locurile pentru toalete și deșeurile alimentare miroseau îngrozitor. Este inacceptabil.”

Eric Gilbertson, un alpinist american care a escaladat munți din toate țările lumii, spune același lucru: „Nu mă așteptam să văd deșeuri pe un munte atât de frumos, atât de greu de atins. Celelalte vârfuri de peste 7000m sau 8000m pe care le-am urcat erau mult mai curate.

Când învățăm despre alpinism, ni se spune mereu să nu lăsăm nimic în urmă. Tot ce urcă, trebuie să și coboare”.

Sursa foto: Wikimedia Commons