Solutii

Nămolul provenit de la stația de epurare a apei din Cluj va fi vândut și va putea fi utilizat ca fertilizator în agricultură

2
min
4/10/2024

Compania de Apă „Someș” S.A., la care Consiliul Județean Cluj deține acțiuni majoritare, a lansat o licitație publică pentru colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a aproximativ 7.200 de tone de nămol nepericulos obținut din tratarea apei uzate menajere la Stația de epurare Cluj-Napoca, pe parcursul unui an.

Având în vedere că aceste cantități sunt estimative, contractul cu viitorul prestator va fi unul de tip acord-cadru, cu o valoare cuprinsă între 352.800 și 840.000 lei, fără TVA, atribuirea urmând să se facă pe baza celui mai mic preț oferit, conform g4media.ro.

Transformat în fertilizator

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a subliniat că volumul nămolului valorificat în agricultură a scăzut la jumătate față de anii trecuți, datorită investițiilor realizate din fonduri europene, care au îmbunătățit procesele tehnologice de uscare și utilizare energetică a nămolului.

„Nămolurile valorificate în agricultură, provenite din stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, sunt în continuă scădere, cantitățile diminuându-se la jumătate față de anii precedenți. Acest fapt a fost determinat, în principal, de investițiile din fonduri europene realizate în scopul îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În prezent, Stația de epurare a apelor uzate din Cluj-Napoca poate valorifica în jur de 600 de tone de nămol lunar, comparativ cu anii anteriori, când această cantitate varia între 1.100 și 1.300 de tone.