Life Style

Națiuni bogate, criticate pentru contribuțiile insuficiente la finanțarea naturii

2
min
20/6/2024

Regatul Unit, Canada și Italia se numără printre națiunile care nu își îndeplinesc angajamentele de finanțare a biodiversității, în ciuda promisiunilor de la COP15

Un nou raport al Overseas Development Institute (ODI) atrage atenția asupra națiunilor bogate care nu își îndeplinesc angajamentele de finanțare a conservării naturii în țările sărace, în ciuda responsabilității lor majore pentru declinul biodiversității globale.

Regatul Unit, Canada, Noua Zeelandă, Italia și Spania se află printre țările care contribuie cu mai puțin de jumătate din partea lor echitabilă la fondul de 20 de miliarde de dolari destinat refacerii naturii în națiunile cu venituri mici și medii până în 2025. Aceasta este o completare la fondul de 100 de miliarde de dolari convenit pentru finanțarea schimbărilor climatice.

Până în prezent, doar Norvegia și Suedia își respectă integral angajamentele, conform datelor din 2021. Regatul Unit a acoperit doar 24% din partea sa, în timp ce țările sudice și est-europene, precum Grecia și Polonia, au contribuit cu doar 10% și, respectiv, 5% din suma necesară. La nivel global, contribuțiile sunt deficitare cu 11,6 miliarde de dolari, determinând experții să solicite o creștere drastică a finanțării.

Acest raport este primul de acest fel care analizează modul în care țările donatoare își îndeplinesc obligațiile financiare asumate în cadrul Acordului Global pentru Biodiversitate Kunming-Montreal din 2022 (GBF), stabilit la COP15.

Contribuții insuficiente și impactul lor

Națiunile dezvoltate, responsabile pentru o mare parte din pierderea biodiversității globale în ultimele șase decenii, trebuie să contribuie financiar pentru a compensa consumul excesiv de resurse naturale. În schimb, țările mai sărace, cu rezerve mari de biodiversitate și amprente ecologice reduse, au nevoie de aceste fonduri pentru a proteja și restaura natura.

Laetitia Pettinotti, autorul principal al raportului, subliniază: „Eșecul de a atinge obiectivul de finanțare subminează convenția ONU privind diversitatea biologică și dăunează încrederii. Mult mai important, acest eșec reprezintă o amenințare reală pentru prosperitatea, mijloacele de trai, economiile și sănătatea noastră comună”.

Acorduri și responsabilități

În cadrul COP15, nu au fost stabilite detalii despre contribuțiile individuale ale fiecărei țări la fondul de finanțare. Raportul ODI calculează că, ținând cont de impactul istoric asupra naturii, venitul național brut și populația, cele 28 de țări donatoare trebuie să contribuie împreună cu 20 de miliarde de dolari.

Sara Pantuliano, directorul executiv al ODI, a avertizat că suntem „departe de a atinge acest obiectiv și trebuie să ne creștem dramatic contribuțiile în următorul an”.

Deși Germania și Franța sunt aproape de a atinge contribuțiile necesare, iar Australia se alătură eforturilor, raportul subliniază că majoritatea națiunilor bogate trebuie să-și asume responsabilitatea pentru a atinge țintele stabilite.

Statele Unite nu fac parte din GBF și nu s-au angajat să contribuie la acest fond, dar raportul sugerează că, dacă ar fi incluse, ar figura printre cele mai slabe performere.

Angajamentele recente, inclusiv cele ale Canadei, Germaniei, Japoniei, Luxemburgului, Spaniei și Regatului Unit pentru fonduri suplimentare, deși pozitive, nu sunt suficiente pentru a rezolva deficitul substanțial de finanțare observat la multe dintre țările dezvoltate.

Foto: Raportul este prima analiză a modului în care țările donatoare individuale își îndeplinesc angajamentele financiare asumate la Cop15. Fotografie: IISD