Solutii

Noi obligații pentru a elimina risipa alimentară

2
min
9/8/2024

Din anul 2026, operatorii economici vor fi obligați să depună anual planuri de reducere a risipei alimentare, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Obiectivul de a reduce risipa alimentară cu 50%până în 2030 face parte din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, la care România s-a angajat, a subliniat Constantin într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, conform Agerpres, citat de Antena 3.

„În ceea ce privește combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/2017, Guvernul a decis astăzi, prin hotărâre, să modifice și să completeze normele metodologice ale acestei legi. Decizia adoptată impune operatorilor economici să implementeze cel puțin două măsuri sau acțiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a recurge la neutralizarea deșeurilor alimentare", a explicat Mihai Constantin.

Rapoarte încărcate pe o platformă națională

Din 2026, operatorii economici vor trebui să prezinte planuri anuale pentru reducerea risipei alimentare și să raporteze cantitățile și valoarea alimentelor donate sau primite gratuit. Aceste planuri și rapoarte vor fi încărcate pe o platformă națională, pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor.

De asemenea, a adăugat Constantin, este prevăzută adoptarea unei strategii naționale pentru reducerea risipei alimentare, care va oferi un ghid clar pentru toate părțile implicate în acest proces, explicând modul în care va fi implementat acest program.