Un nou studiu a demonstrat că microplasticele din atmosferă, particule minuscule de plastic dispersate la scară globală, ar putea contribui la formarea norilor prin facilitarea formării cristalelor de gheață la temperaturi mai calde cu până la 10°C. Studiul, realizat de o echipă de chimiști atmosferici, sugerează că microplasticele pot deveni nuclee pentru picături de apă, generând gheață și facilitând precipitațiile chiar și în condiții în care nori obișnuiți nu s-ar fi format.
„Norii de plastic”: Cum microplasticele din atmosferă ar putea schimba clima și aduce ploi neașteptate
Experții explică faptul că procesul de nucleare a gheții are loc constant în atmosferă, atunci când vaporii de apă se fixează pe particule minuscule, cum ar fi praful sau bacteriile. Totuși, prin includerea microplasticelor în acest proces, gheața din nori se poate forma la temperaturi mai ridicate. Astfel, norii care conțin microplastice ar putea modifica tiparele de ploaie și zăpadă, influențând atât vremea, cât și echilibrul energetic al Pământului, transmite arstehnica.com
„Cantitatea de lumină solară reflectată de nori depinde de raportul dintre apă lichidă și particule de gheață,” explică cercetătorii. Astfel, microplasticele pot schimba acest raport, afectând efectul de răcire sau încălzire al norilor asupra climei.
Pentru a testa impactul microplasticelor, echipa a folosit patru tipuri de plastic uzuale în atmosferă – inclusiv polietilena și polipropilena. Studiul a arătat că 50% dintre picături au înghețat la minus 22°C în prezența microplasticelor. Cercetătorii își propun în continuare să afle nivelurile de microplastice din straturile superioare ale atmosferei și să studieze impactul acestora pe termen lung asupra schimbărilor climatice.