Life Style

Energia regenerabilă intră într-o nouă eră. Care sunt principalele provocări

4
min
16/3/2023

Dezvoltatorii de energie regenerabilă trebuie să navigheze într-un peisaj din ce în ce mai complex și competitiv.

Cursa de a construi capacități solare și eoliene suplimentare crește presiunea asupra dezvoltatorilor și crește competiția pentru resursele finite.

Elementele-cheie pentru succesul unei afaceri din surse regenerabile

Cele trei capabilități identificate ca fiind importante pentru construirea sau extinderea unei afaceri din surse regenerabile sunt și mai vitale acum.

Excelența în lanțul valoric. Pe măsură ce concurența se intensifică și sprijinul guvernamental pentru energiile regenerabile scade, costul necesar de admitere reprezintă capacitățile puternice de-a lungul întregului lanț valoric. De exemplu, obținerea accesului la cantități limitate de teren atractiv va necesita diferențiere în crearea și dezvoltarea proiectelor. Pe măsură ce marjele se strâng și expunerea operatorilor la risc crește, companiile ambițioase vor dori să exploreze piețe noi, profitabile, de preluare a energiei electrice, cum ar fi centrele de date sau electrolizoarele cu hidrogen pentru producția industrială.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Economii de scară și calificare. Conduși de extinderea rapidă a industriei, mulți jucători au construit modele de operare eficiente. Cu toate acestea, găsirea de angajați cu abilitățile și capacitățile necesare, în special în domenii cu cerere mare, cum ar fi dezvoltarea de proiecte și inginerie, devine un blocaj pentru ambițiile de creștere.

Modelul de operare agil. Agilitatea și viteza vor fi cheie în găsirea unor modalități inovatoare de integrare a partenerilor și în stabilirea unor lanțuri de aprovizionare robuste și performante. De asemenea, acestea vor permite companiilor să transfere rapid resursele către cei mai mari poli de valoare și să răspundă la schimbările din peisaj, cum ar fi modificarea reglementărilor sau volatilitatea prețurilor, potrivit McKinsey.

Patru provocări care vor defini noua eră a energiei regenerabile

Folosind aceste capacități ca o bază solidă, dezvoltatorii de energie regenerabilă trebuie să navigheze într-un peisaj din ce în ce mai complex și competitiv. Mai exact, ei vor trebui să abordeze patru provocări emergente:

Un deficit al terenurilor de calitate superioară. Dezvoltatorii sunt într-o luptă constantă pentru a identifica noi terenuri tot mai rapid. Germania, o țară care își propune să dubleze cota de energie electrică provenită din surse regenerabile până în 2030, oferă o privire de ansamblu. Din 51% din suprafața care ar fi eligibilă pentru construcția de parcuri eoliene pe uscat, constrângerile de reglementare, de mediu și tehnice permit folosirea a doar 9%.

Lipsa forței de muncă la nivel global. Din aprilie 2021, între 20 și 25 de milioane de muncitori din SUA și-au părăsit locul de muncă, iar 40% dintre angajați la nivel global spun că este probabil să își părăsească poziția actuală în următoarele trei-șase luni. De acum până în anul 2030, industria globală a energiei regenerabile va avea nevoie de încă 1,1 milioane de muncitori pentru a dezvolta și construi centrale eoliene și solare și de încă 1,7 milioane pentru a le exploata și întreține. Sunt incluși aici muncitorii în construcții, electricienii, șoferii de camioane/semiremorci și inginerii operatori.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Presiunile lanțului de aprovizionare. Costurile tot mai ridicate ale oțelului, întreruperile de producție cauzate de blocajele prelungite în China și întârzierile de transport în porturi fac deja dificilă finalizarea proiectelor la timp și în bugetul alocat. Multe dintre materiile prime necesare pentru fabricarea panourilor solare și a turbinelor eoliene vor fi greu de procurat, potrivit experţilor. Acestea includ nichelul, cuprul și metalele rare, cum ar fi neodimul și praseodimiul, care sunt indispensabile pentru crearea magneților utilizați în generatoarele de turbine eoliene.

Presiunea asupra profiturilor și volatilitatea randamentelor pe termen scurt. Numărul tot mai mare de jucători de pe piața regenerabilelor, combinat cu nivelurile reduse de sprijin guvernamental și costurile mai mari ale materialelor, tehnologiei și finanțării, creşte presiunea asupra profiturilor. În același timp, o volatilitate constantă a prețurilor creează incertitudine și risc de piață.

Foto: Freepik