Stiri

Ce crede noul Ministru al Mediului despre interzicerea centralelor de apartament

3
min
6/7/2023

Mircea Fechet a vorbit despre priorităţile sale ca Ministru al Mediului.

Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, a anunţat joi seară că a semnat jurământul la Palatul Ctroceni şi că noua să funcţie îl „onorează”, dar îl şi „responsabilizează”.

„Ştiu foarte bine că nu este un portofoliu uşor, ştiu care sunt provocările şi voi face toate eforturile necesare pentru a găsi soluţii şi pentru a implementa cele mai eficiente politici de mediu”, a scris, joi seară, pe Facebook, Ministrul Mediului.

Fechet a spus că priorităţile sale includ „extinderea fondului forestier naţional şi reforma sectorului silvic, gestionarea eficientă a deşeurilor şi implementarea principiilor economiei circulare, combaterea poluării şi a criminalităţii de mediu, combaterea schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii, dar şi investiţiile în infrastructura de mediu”.

Întrebat fiind când vor fi interzise centralele de apartament în România, Ministrul Mediului a spus că este „convins” că în România, inclusiv în marile oraşe, vor exista din ce în ce mai puţine centrale individuale.

„Există, astăzi, municipalităţi care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială că centralele termice din blocurile de locuinţe poluează local, că aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperişul blocului, nu fac altceva decât să bage noxe în casa vecinilor, în apartamentul vecinilor, care ar putea să ţină geamul deschis sau nu. Fără îndoială că sistemele de încălzire centralizate, care de obicei sunt amplasate la periferia oraşului sau chiar în afara acestuia, generează mai puţină poluare în oraş decât centralele individuale de apartament”, a spus Fechet, potrivit Agerpres.

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament", a mai spus ministrul.

Foto: cdep.ro