Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare prevede că aceasta este „un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar”.
În 2019, când a început implementarea legii, existau doar nouă astfel de firme, conform bazelor de date TEMPO ale INS.
Printre măsurile pentru reducerea risipei mâncării se numără informarea consumatorilor finali despre data expirării produselor, dar şi transformarea alimentelor improprii consumului uman în compost.
Potrivit Comisiei Europene, o directivă-cadru adoptată în mai 2018 prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene să pregătească programe împotriva risipei alimentare şi să încurajeze redistribuirea mâncării care ar putea ajunge la gunoi prin donaţii.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a explicat în martie 2020 că firmele care optează pentru aplicarea legii au obligaţia de a transmite până la 31 martie rapoarte anuale pentru anul precedent.
Astfel, companiile sunt obligate să raporteze tipul şi cantitatea produselor donate, contractele de donare a alimentelor şi datele de identificare ale donatorilor şi receptorilor.
Sursa foto: Wikimedia Commons