Cercetătorii de la Centrul internațional de îmbunătățire a grâului (CIMMYT) au declarat că boala fungică are o acțiune rapidă și devastatoare, cunoscută sub numele de „explozie de grâu” și a fost observată pentru prima dată în Africa în sistemul de producție de grâu pluvial din Zambia în cultura 2017-2018.
Oamenii de știință au izolat și identificat agenții patogeni responsabili și capacitatea lor de a provoca boala grâului din Zambia. Potrivit unui studiu efectuat în 2019, în Africa, grâul devine o cultură alimentară importantă datorită creșterii rapide a populației, legată de urbanizarea sporită și de schimbarea preferințelor alimetare pentru mâncarea ușor de preparat și consumat precum biscuiții, pastele și tăițeii.
Explozia de grâu cauzată de Magnaporthe oryzae pathotype Triticum reprezintă o amenințare gravă pentru producția de grâu și poate duce la pierderi de până la 100%. Țările producătoare de grâu importante din Africa Subsahariană sunt Etiopia, Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Sudan, Tanzania, Zimbabwe și Zambia. Conform studiilor, agentul patogen care cauzează boala are capacitatea de a învinge organismele biologice utilizate pentru a ucide ciupercile parazite sau sporii lor. De aceea cercetătorii consideră că este necesară o „strategie durabilă de gestionare pentru a atenua amenințarea culturilor de grâu”.
„Boala exploziei de grâu” reprezintă o amenințare pentru producția de grâu mai ales în medii mai calde și umede. Țările africane cu astfel de condiții de mediu sunt expuse riscului, boala se poate răspândi prin natura semințelor și aer, propagarea ei putând fi semnificativă în Africa.