Fabrica de Zahăr Premium Luduș, din județul Mureș, a aprobat un planul de investiții al care include eficientizarea energetică din surse regenerabile pentru un plus de performanță, retehnologizare și modernizare pentru a susține o campanie de procesare de 4 luni în acest an. Fabrica va colabora în 2024 cu peste 500 de fermieri, majoritatea din zona Ardealului. Suprafața contractată de 8.800 de hectare va produce o cantitate de zahăr 100% românesc de peste 65.000 de tone în toamna acestui an, conform agrointel.ro.
Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș, a anunțat: „Anul acesta vom avea un record de procesare, deoarece am semnat contracte pentru cultivarea sfeclei de zahăr pe o suprafață de 8.800 de hectare. Fermierii din zona Ardealului și-au arătat deschiderea de a cultiva mai multă sfeclă de zahăr, chiar dacă tehnologia pentru cultivare și întreținere este mai dificilă și mai costisitoare. Am venit în sprijinul lor cu plăți în avans și cu ajutor la achiziția de inputuri. Fabrica de Zahăr Luduș a produs anul trecut 25.000 de tone de sfeclă de zahăr, iar în 2024 cantitatea va fi de 65.000 de tone, contribuind substanțial la diminuarea importului de zahăr. Pentru a ne asigura că fabrica va funcționa la capacitate maximă și în condiții optime, am investit în eficientizarea energetică și în fluxul de procesare.”
Producție bună
Vasile Seneșan, proprietarul Mecsol Galda S.R.L, desemnat în mod repetat de Ministerul Agriculturii drept cel mai performant fermier din județul Alba, a declarat: „Noua conducere a Fabricii de Zahăr de la Luduș și în special doamna Mihaela Neagu mi-a dat încrederea necesară, astfel că anul acesta am dublat suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, la 220 de hectare. Anul trecut, am obținut o producție de 75 de tone de sfeclă de zahăr la hectar și sper ca anul acesta să am o producție cel puțin la fel de bună.”
Clima favorabilă din acest an a contribuit la optimismul fermierilor din județele Ardealului în privința producției la hectar. Fermierul Vasile Seneșan a menționat: „Am început pregătirea terenului din toamna anului trecut, astfel că în primăvară am putut cultiva sfeclă de zahăr. Secretul obținerii unei recolte bune constă în respectarea tehnologiei și munca cu dedicare. Mă bucur că sfecla a răsărit și s-a dezvoltat foarte bine, atât pe suprafețele cultivate de mine, cât și pe cele ale colegilor mei din zonă. Prin urmare, există perspectiva unei producții foarte bune pentru acest an.”
Investiție în energie verde
Fabrica de Zahăr Luduș este în plin remont și face investiții pentru eficientizare și modernizare. Mihaela Neagu a explicat: „Timpul este prea puțin pentru câte avem de făcut! Toată echipa depune eforturi susținute pentru a ne asigura că putem onora cu brio toate contractele și vom putea susține o campanie de procesare de 4 luni în această toamnă. Fabrica este în remont, facem investițiile necesare pentru retehnologizare și reparații. Planul este să producem energie din abur, să modernizăm treptat fabrica și să aplicăm pentru un proiect de tranziție la energia verde prin montarea de panouri fotovoltaice.”
Mihaela Neagu a subliniat: „În acest an, fabrica va procesa sfeclă din 15 septembrie până la sfârșitul anului, aceasta fiind perioada optimă pentru procesare și ambalare în industria zahărului. Suntem într-un contact foarte bun cu fermierii, mai ales că lucrăm în Ardeal, unde oamenii sunt extrem de harnici și serioși. Putem face înțelegeri chiar și pe cuvântul dat! Seriozitatea este extrem de importantă în parteneriatul nostru cu fermierii.”